Gravlaks – łosoś marynowany

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 4 filety z łososia (około 1 kg)
  • 1 kg cytryn
  • 1,5 słoiczka musztardy francuskiej
  • 3 pęczki kopru
  • pieprz i sól

Filety z łososia należy dokładnie oczyścić, opłukać w zimnej, bieżącej wodzie i delikatnie osuszyć. Następnie odciąć skórę a mięso pokroić ukośnie na paski o grubości około centymetra. Przygotować miskę, do której wycisnąć sok z cytryn, dodać musztardę oraz drobno pokrojony koper i wszystko dokładnie wymieszać z pokrojonym łososiem. Następnie przykryć folią aluminiową i wstawić na 24 godziny do lodówki. Podawać udekorowane cząstkami cytryny najlepiej z ciemnym pieczywem.

Reinsdyrstek – kotlet z renifera

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 8 kotletów z renifera (około 1 kg)
  • 1/2 szklanki maki pszennej,
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml czerwonego wina
  • 400 ml bulionu
  • pieprz czerwony
  • sól, pieprz

Obrać i drobno posiekać cebulę. Podsmażyć ją w garnku na malej ilości masła. Następnie dodać czerwone wino i bulion, zamieszać i gotować na małym ogniu do momentu wyparowania połowy płynu. Całość przecedzić i z powrotem wlać do garnka, dodać mąkę i łyżkę masła oraz przyprawić do smaku solą i czerwonym pieprzem (potrawa musi być ostra). Gotować mieszając do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję. Kotlety rozbić, oprószyć solą, mąką i pieprzem, smażyć na oleju około 3 minuty z każdej strony. Podawać na rozgrzanym talerzu suto polane sosem najlepiej z ziemniakami i borówkami oraz brokułami lub brukselką.

Får i kål – baranina w kapuście

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 kg baraniny
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • natka pietruszki

Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć a następnie pokroić w kostkę wielkości około centymetra. Umytą kapustę pokroić w grube paski. Baraninę układać na przemian z kapustą w dużym, najlepiej żeliwnym garnku. Każdą warstwę należy posypać solą i ziarenkami pieprzu. Po ułożeniu całość zalać zimną wodą 5 cm powyżej poziomu przykrywającego potrawę. Dusić na małym ogniu, aż mięso i kapusta będą miękkie. Przed podaniem posypać zupę posiekaną pietruszką, podawać z gotowanymi ziemniakami.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.