Potrawy z Lizbony

Trudno mówić oddzielnie o samej kuchni lizbońskiej gdyż ze względu na swoją stołeczność jest ona integralną częścią i spadkobiercą kuchni całej Portugalii. Kuchnia portugalska składa się z raczej prostych aczkolwiek wyśmienitych potraw. Na jej obecny kształt największy wpływ wywarły: bliskość oceanu, rzymianie, kilkaset lat muzułmańskiej okupacji oraz odkrycia geograficzne i ich następstwa. Portugalia jest z jednej strony rajem dla wielbicieli ryb i wszelkiego rodzaju owoców morza, a z drugiej eldorado dla smakoszy dobrze i bogato przyprawionych potraw. Do najpopularniejszych współcześnie używanych przyprawa należą cynamon, curry, szafran, kolendra, a także afrykańskie papryczki piri piri i przyrządzany z nich z octem i oliwą sos.

Szczególne miejsce w kuchni portugalskiej zajmują sardynki i dorsze. Podobno Portugalczycy znają 365 sposobów przyrządzania dorsza, więc trudno się dziwić, że bacalhau, czyli suszony i solony dorsz, urasta wręcz do miana narodowej potrawy. Natomiast portugalskie sardynki uważane są za najtłustsze i najsłodsze na świecie, przyrządzane są również na wiele sposobów – najsmaczniejsze to te wędzone lub grilowane.

 

Do najbardziej charakterystycznych potraw kuchni portugalskiej możemy zaliczyć:

  • Bacalhau á bras – suszony dorsz, pieczony z ziemniakami, jajkiem i czosnkiem
  • Caldo Verde – zielona zupa, uważana za narodową potrawę Portugalczyków, składa się z bardzo drobno pokrojonej, włoskiej kapusty, nadającej zupie jaskrawozielony kolor oraz ziemniaków, cebuli, czosnku a czasem też kawałków kiełbasy
  • Porco a Alentejana – wieprzowina gotowana z małżami
  • Pastel de nata – najpopularniejsze portugalskie ciasto, czyli tarta z nadzieniem budyniowym, pochodząca z lizbońskiej dzielnicy Belém

Wina portugalskie

Pomimo swojego niewielkiego rozmiaru, Portugalia jest szóstym co do wielkości producentem wina na świecie. Dzięki ukształtowanemu przez Atlantyk wietrznemu klimatowi z częstymi opadami, produkuje poza winem różowym i czerwonym, także całą paletę charakterystycznych win białych.

Znamienny jest fakt, że w Portugalii wytwarza się stosunkowo mało win z ?międzynarodowych? gron, takich jak Cabernet Sauvignon czy Syrah a najwięcej uprawia się lokalnych odmian winorośli – łącznie ponad 200. Najbardziej znane rejony uprawy winogron w Portugalii to Vinho Verde, Dao oraz Dobro.

Oto dwa przykładowe portugalskie wina, które szczególnie przypadły nam do gustu:

Casal Mendes Vinho Verde Doc – wino o jasno słomkowym kolorze z zielonymi refleksami, perliste i bardzo połyskliwe, w aromacie dobrze wyczuwalne nuty papierówek, cytryny, grejpfruta, w smaku przyjemna kwasowość nadająca winu bardzo dużą świeżość. Serwowane do owoców morze, gotowanych ryb, sałatek z dodatkiem owoców.

Trajadura Doc – wino o jasno słomkowym kolorze, lekko perliste i połyskliwe o przyjemnym aromacie ananasa, melona, pestki brzoskwini, świeżej gruszki o smaku zrównoważonym z delikatnymi nutami owocowymi. Polecane do gotowanych ryb, sałatek z oliwkami, kurczaka a ananasem i owoców morza.

Portugalia słynie jednak przede wszystkim ze wzmacnianych win: Porto i Madera.

Porto
To najsłynniejsze obok madery portugalskie wzmacniane wino wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro.

Po zebraniu i poddaniu procesowi fermentacji do wina dodaje się w proporcji 1:4 spirytus winny, w konsekwencji czego powstaje trunek o zawartości alkoholu od 17 do 21%. Porto jest najczęściej czerwone i słodkie ale wyróżnia się również gatunki wytrawne i białe.

Porto pije się zależnie od okazji:

  • słodkie – po posiłku w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone (ok. 18°C)
  • wytrawne i półsłodkie – jako aperitif, przed posiłkiem i zawsze schłodzone (ok. 12°C).

Polecanym przez nas sklepem z winem w Lizbonie jest Coisas do Arco do Vinho (Rua Bartolomeu Dias 7/8) mieszczący się w budynku centrum kulturalnego Belem. Bardzo bogaty wybór win z całej Portugalii, rozsądne ceny i kompetentna obsługa.

Madera
To wzmacniane wino o zawartości alkoholu od 17 do 21%, produkowane od przeszło 300 lat na atlantyckiej wyspie Madera. Wulkaniczne gleby wyspy dają wysokie plony winogron, mimo dość niewielkiej powierzchni plantacji. Uważane jest za jedno z najtrwalszych win na świecie – nadal dostępne są roczniki z czasów napoleońskich! Swoją długowieczność zawdzięcza dojrzewaniu w beczkach w stosunkowo wysokiej temperaturze 40-50°C. Występuje zarówno w postaci słodkiej jak i wytrawnej. Współcześnie rozróżnia się cztery gatunki madery: Sercial, Verdelho, Bual i Malvasia.

Sery z Portugalii

Portugalia to również wielkie bogactwo i niezwykła różnorodność serów, do najpopularniejszych i obowiązkowych w degustacji należą:

Cabreiro – ser wytwarzany z mieszanego mleka koziego i owczego, ma delikatny zapach, który wraz z czasem dojrzewania staje się ostrzejszy.

Serra de Estrella – ser wytwarzany z owczego mleka lub owczego zmieszanego z kozim, miękki lub pół-miękki o niezwykłym, pikantnym smaku.

Serpa – kosztowny ser wytwarzany z owczego mleka; niedojrzały jest miękki i ma konsystencję masła, z upływem czasu staje się pół-twardy a jego smak ostrzejszy.

Requeijao – farmerski ser z owczego mleka.

Restauracje

W Lizbonie na każdym kroku natknąć można się na restaurację, tawernę, bar, gospodę i wiele innych tego typu miejsc. Ze względu na kosmopolityczny charakter miasta możemy tam skosztować dań i przysmaków z kuchni praktycznie z całego świata. Oferta jest bardzo szeroka, od ekskluzywnych i co za tym idzie bardzo drogich miejsc po bardziej przystępne i nastawione na przeciętnie zamożnego klienta.

W większości restauracji nie pobiera się dodatkowych opłat za usługę (zwyczajowo zostawia się niewielki napiwek do 10%), płaci się natomiast za chleb i przystawki. Bardzo często przystawki stoją już na stole, nie chcąc narazić się na dodatkowe koszty, należy za nie podziękować. W droższych restauracjach do rachunku doliczana jest opłata za obsługę (serwis).

Miejsca, w których można zjeść posiłek:

Pastelaria – można tu zjeść śniadanie i wypić poranną kawę
Restaurante – restauracja, obiady z określonej kuchni
Tasca – tawerna, dominują tu ryby i owoce morza, ale nie tylko
Casa de pasto – miejscowa jadłodajnia, w porze obiadowej można tanio i smacznie zjeść
Cervejaria – piwiarnia, oprócz piwa można tu zjeść również ciepły posiłek
Marisqueria – podaje się tu wyłącznie dania z owoców morza

Przydatne terminy w restauracji

Ementa turística – tzw. menu turystyczne, to tani zestaw składający się z przekąski, dania głównego i piwa lub wina

Pequeno almoço – śniadanie
Almoço – obiad/lunch (raczej większa przekąska)
Lanche – podwieczorek
Jantar – obiad/kolacja (największy posiłek)
Sopa – zupa
Peixe – ryba
Carne – mięso
Salada – sałatka
Legumes – warzywa
Frutas – owoce
Sobremesa – deser

Conta – rachunek
Ementa – menu
Mesa – stolik

Przepisy

W serwisie docelowo znajdziesz także kilka przepisów kuchni portugalskiej.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.