Śledzie u Savoru

Składniki:

  • 1 kg śledzi
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 dcl białego wytrawnego wina
  • 1 dcl octu 9-10% 1
  • 1 łyżka vegety
  • 1 dcl oleju od oliwek
  • pieprz,sol

Śledzie oczyścić, przyprawić z sokiem cytryny, posolić. Oprószyć mąką i piec na patelni. Śledziki wyjąć, zaś do oleju, który pozostał od smażenia rybek, dodać jeszcze 1 dcl oleju z oliwek. Podsmażyć na tym pokrojoną cebulkę w plasterki, aby się dobrze zeszkliła.

Do garnka włożyć cebulkę wraz z olejem, czosnek,wino, vegetę, listek laurowy. Zagotować przez około 5 minut. Następnie w głębszej misce ułożyć upieczone śledziki, cebulkę i znowu śledziki. Całość zalać chłodną marynatą i odstawić na 12 godzin do lodówki.

Karmazyn po chorwacku

Składniki:

  • 1 karmazyn (w całości) ok. 1 kg
  • 2 duże cebule
  • olej do smażenia
  • mała ostra papryka
  • główka czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 filiżanki czerwonego octu winnego

Rybę starannie oczyścić (może być uprzednio zamrożona) i dokładnie umyć, przekroić na połówki. W garnku (najlepiej w żeliwnym) o grubym dnie podsmażyć na oleju, drobno posiekane cebule, gdy zrobi się przeźroczysta wrzucić drobno posiekana paprykę, oraz sok wyciśnięty z główki czosnku i natkę. Włożyć rybę do garnka, rozcieńczyć przecier pomidorowy wodą, otrzymanym sosem podlać rybę. Dodać do smaku sól, pieprz, (ewentualnie szczyptę sproszkowanej papryki). Gotować na dużym ogniu bez przykrycia tak, aby cały czas „bulgotało”. Po 15 min zalać octem rozcieńczonym wodą 1:1. Dalej gotować jeszcze około 30 minut. Podawać ze świeżym białym pieczywem.

Wątróbka faszerowana

Składniki:

  • 1/2 kg wątroby cielęcej, wieprzowej lub wołowej,
  • 3/4 szklanki oleju lub innego tłuszczu,
  • 10 dag posiekanego wędzonego, tłustego boczku,
  • 1 obrana cebula, drobno posiekana,
  • 2-3 łyżki tartej bułki,
  • 6 łyżek posiekanej zielonej pietruszki,
  • 1 jajo,
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • sól, pieprz.

Wątrobę zalać mlekiem i odstawić na 4 godz. Wypłukać wątrobę, osuszyć w czystej ściereczce. W płacie wątroby zrobić nacięcie. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem włożyć boczek, cebulę, wsypać tartą bułkę i zieloną pietruszkę, mieszając smażyć, aż cebula będzie miękka, zdjąć z ognia, wystudzić.

Do nadzienia wlać ubite ze śmietaną jajo, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Nadziać wątrobę farszem, zaszyć otwór. Wątrobę przełożyć do brytfanny z mocno rozgrzanym tłuszczem, smażyć na dużym ogniu do zrumienienia, kilkakrotnie ostrożnie obrócić. Wstawić do piekarnika (180*C) i piec przez godzinę, polewając tłuszczem, pokrajać ostrym nożem w cienkie plasterki, posolić.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.