ID , 'category' ); if ( $miasta != null ){ foreach( $miasta as $nazwa_miasto ) { $miasto = $nazwa_miasto->name; $nr_miasta = $nazwa_miasto->description; }} $jutro = time() + 86400; $pojutrze = $jutro + 86400; $booklink = "https://www.booking.com/searchresults.html?city=". $nr_miasta ."&aid=1276497&checkin_monthday=". date("d") ."&checkin_month=". date("m") ."&checkin_year=". date("Y") ."&checkout_monthday=". date("d", $jutro) ."&checkout_month=". date("m", $jutro) ."&checkout_year=". date("Y", $jutro) ."&no_rooms=1&group_adults=2"; ?>

Kuchnia chorwacka

EOD; echo $rekla; /* if ( is_singular( 'dojazd_menu' ) ) { $wakacje = << (function(){ var d = document, wid = 'tt-' + parseInt(Math.random() * 9999999).toString(16), se = d.getElementsByTagName('script'), se_f = se[0], se_l = se[se.length - 1], tt = d.createElement('script'), w = d.createElement('div'); w.id = wid; se_l.parentNode.insertBefore(w, se_l); tt.type = 'text/javascript', tt.async = true, tt.src = 'https://ti.tradetracker.net/?c=26564&m=1169001&a=322400&r=&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); EOD; } else { if (rand(0,1)) { $wakacje = '';; } else { $wakacje = ''; } } echo $wakacje; */ ?> */ ?> */ ?>

Nie da się ukryć, że kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona. Wynika to z tego, iż jej korzeni można upatrywać już w czasach prehistorycznych i antycznych. Przez kolejne tysiąclecia kuchnia chorwacka czerpała pełnymi garściami z doświadczeń krajów sąsiednich. Głównie była to Austria, Włochy, Francja, Węgry i Turcy. Z tego też względu jedzenie chorwackie jest tak bardzo zróżnicowane.

Mieszkańcy tego kraju spożywają posiłki o ściśle określonych porach. I tak: śniadanie zjada się od 7.00 do 10.00. Pod względem doboru składników jest bardzo podobne do polskiego. Z kolei obiad serwuje się między 13.00 a 15.00, przy czym składa się on z dwóch dań i deseru. Po obiedzie następuje sjesta, co jest szczególnie wskazane w okresie letnim, gdy panują ogromne upały. Na koniec podaje się kolację, które może być równie obfita jak obiad. Serwuje się ją w godz. 20.00-21.00.

Jakie dania królują na tamtejszych stołach? No cóż, jeśli chodzi o potrawy z mięsa, to króluje mięso z grilla lub mięso z warzywami. Można też spróbować paluszków z mielonego mięsa bądź kotleta mielonego przyrządzonego z trzech rodzajów mięsa.

Zrozumiałym jest, że na wybrzeżu i wyspach jada się sporo ryb i owoców morza. Dania te przyrządza się na wiele sposobów, ale najpopularniejsze jest podawanie ich z grilla. Najczęściej jest to makrela, aczkolwiek niekiedy można zjeść bardzo smaczne i pozbawione ości mięso z rekina. Natomiast popularnymi daniami frutti di mare są krewetki, risotto z mątwą, kalmary, ośmiornice i faszerowane kałamarnice. Warto też sięgnąć po gulasz rybny.

Z kolei wśród zup króluje bulion z mięsa i warzyw, tzw. corba. Równie znane i smaczne są zupy rybne, z mięsa jagnięcego oraz zupa jarzynowa, pomidorowa, grzybowa i ziemniaczana. Na Istrii podawana jest zupa jarzynowa z ryżem i serem.

Jeśli chodzi o dania śródlądowe, to przyrządza się je głównie na ogniu. Z tego też względu bez trudu można tam skosztować jagnięciny, baraniny, dziczyzny oraz wieprzowiny. Często podaje się też palentę czyli gotowaną miazgę kukurydzianą, ziemniaki, kiszoną kapustę, groch, kozie i krowie mleko oraz różne rodzaje serów (w tym wędzone).

A jakie słodkości można spotkać w Chorwacji? Zacznijmy od tego, że wystrój cukierni jest dość skromny, nie mniej jednak zawsze znajdziemy tam lody i bardzo słodkie ciastka. Za typowe desery uchodzą owoce, suszone figi lub winogrona, miód oraz ciasta z makiem, orzechami bądź dżemem śliwkowym.

Z alkoholi na szczególną uwagę zasługuje śliwowica oraz zadarski likier wiśniowy. Smakosze gustują tez w chorwackich winach. Najpopularniejsze z nich to: Merlot, Teran, Cabernet Souvignon, Pinot, Vranac i deserowy Prosek produkowany w Splicie.

Specjały kuchni chorwackiej

  • Punjene lignje – faszerowane kałamarnice
  • Prsut – suszona na słońcu (czasem podwędzana) szynka podawana na zimno
  • Gavrilocic salama – wędlina podobna do salami
  • Juha od gljiva – zupa grzybowa
  • Svatovska juha – zupa podobna do barszczu, ale z warzywami i mięsem
  • Pljeskovica – kotlety z mielonego mięsa
  • Ravioli – słodkie pierożki z migdałami, likierem i cynamonem
  • Sarma – rodzaj gołąbków
  • Pecenica Stubica – pieczeń wieprzowa faszerowana śliwkami i duszona w winie
ID , 'category' ); if ( $miasta != null ){ foreach( $miasta as $nazwa_miasto ) { $miasto = $nazwa_miasto->name; $nr_miasta = $nazwa_miasto->description; } } } if ( isset($nr_miasta) ) { $jutro = time() + 86400; $pojutrze = $jutro + 86400; $booklink = "https://www.booking.com/searchresults.html?city=". $nr_miasta ."&aid=1276497&checkin_monthday=". date("d") ."&checkin_month=". date("m") ."&checkin_year=". date("Y") ."&checkout_monthday=". date("d", $jutro) ."&checkout_month=". date("m", $jutro) ."&checkout_year=". date("Y", $jutro) ."&no_rooms=1&group_adults=2"; } else { $booklink = "#"; // Można pominąć to, jeśli nie chcemy linku, ale zmienna nie będzie używana, jeśli nr_miasta nie istnieje } $ile_atrakcji = 3; if ( isset($miasta) && $miasta != null ){ $ile_atrakcji = 6; } ?>

Bilety na atrakcje turystyczne


CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI

NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy   najbliżej centrum   najlepiej oceniane

Komentarzy dla “Kuchnia chorwacka w Splicie”: 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. najlepsza kuchnia swiata to chorwacka wiem bo mieszkalam kilka lat tam i po powrocie bardzo tesknie i naprawde polecam wakacje tylko w chorwacji bo widoki i kuchnia wysmienite