Boeuf Strogonow

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego bez kości
  • 2 nieduże czerwone papryki
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 ogórki kwaszone
  • 2 cebule
  • przecier pomidorowy (200 ml słoik)
  • posiekana zielona pietruszka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Paprykę, ogórki i pieczarki pokroić w paseczki. Mięso pokroić w plastry i potem w paseczki. Wołowinę przesmażyć na tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posolić, podlać wodą i dusić prawie do miękkości, dodać składniki w następującej kolejności – paprykę, pieczarki i na końcu ogórki. Gdy wszystko jest miękkie, dodać przecier pomidorowy, zagęścić wodą rozmieszaną z mąką. Doprawić do smaku. Na koniec dodać garść posiekanej zielonej pietruszki.

Bliny

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 dkg drożdży
  • 2 jajka
  • 5 dkg masła
  • chrzan żurawinowy
  • czosnek marynowany
  • jajka na twardo

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim łyżkę cukru i drożdże. Jajka roztrzepać z resztą cukru i solą, dodać mleko z drożdżami, rozpuszczone masło i mąkę, wymieszać ciasto i odstawić do podrośnięcia. Smażyć bliny na oleju. Podawać ze śmietaną, pikantnymi dodatkami i jajkami gotowanymi na twardo.

Kociołek rosyjski

Składniki:

  • 500 g wołowiny,
  • 1 paczka makaronu świderki lub fusilli,
  • słoik koncentratu pomidorowego,
  • 2 ostre papryczki piri-piri,
  • listki laurowe,
  • 6 kulek ziela angielskiego,
  • szczypta pieprzu,
  • sól,
  • tłuszcz do smażenia,
  • śmietana do sosów 12%,
  • cebula

Mięso opłukać, osączyć i pokroić w paski. Rozgrzać olej w garnku i obsmażyć wołowinę 6-7 minut, a następnie dodać umytą i posiekaną cebulę oraz zrumienić lekko. Zalać wszystko wodą, dodać dwie świeże papryczki piri piri oraz przyprawy zapachowe. Zakryć pokrywką i dusić potrawkę do miękkości. W tym czasie osobno zagotować wodę na makaron, osolić i wrzucić makaron na wrzącą wodę. Gotować „al dente”. Odcedzić, przelać zimną wodą. Potrawkę z wołowiny doprawić 4-5 łyżkami koncentratu pomidorowego,a papryczki wyjąć i pokroić na plasterki, po czym ponownie dodać do potrawki. Na koniec dolać do dania śmietany, zmieszać ją z sosem i stopniowo zagęścić. Makron można podać osobno na talerzu lub zmieszać wraz z potrawką wołową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.