Boeuf Strogonow
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego bez kości
- 2 nieduże czerwone papryki
- 1/2 kg pieczarek
- 2 ogórki kwaszone
- 2 cebule
- przecier pomidorowy (200 ml słoik)
- posiekana zielona pietruszka
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Paprykę, ogórki i pieczarki pokroić w paseczki. Mięso pokroić w plastry i potem w paseczki. Wołowinę przesmażyć na tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posolić, podlać wodą i dusić prawie do miękkości, dodać składniki w następującej kolejności – paprykę, pieczarki i na końcu ogórki. Gdy wszystko jest miękkie, dodać przecier pomidorowy, zagęścić wodą rozmieszaną z mąką. Doprawić do smaku. Na koniec dodać garść posiekanej zielonej pietruszki.
Bliny
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 200 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 dkg drożdży
- 2 jajka
- 5 dkg masła
- chrzan żurawinowy
- czosnek marynowany
- jajka na twardo
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim łyżkę cukru i drożdże. Jajka roztrzepać z resztą cukru i solą, dodać mleko z drożdżami, rozpuszczone masło i mąkę, wymieszać ciasto i odstawić do podrośnięcia. Smażyć bliny na oleju. Podawać ze śmietaną, pikantnymi dodatkami i jajkami gotowanymi na twardo.
Kociołek rosyjski
Składniki:
- 500 g wołowiny,
- 1 paczka makaronu świderki lub fusilli,
- słoik koncentratu pomidorowego,
- 2 ostre papryczki piri-piri,
- listki laurowe,
- 6 kulek ziela angielskiego,
- szczypta pieprzu,
- sól,
- tłuszcz do smażenia,
- śmietana do sosów 12%,
- cebula
Mięso opłukać, osączyć i pokroić w paski. Rozgrzać olej w garnku i obsmażyć wołowinę 6-7 minut, a następnie dodać umytą i posiekaną cebulę oraz zrumienić lekko. Zalać wszystko wodą, dodać dwie świeże papryczki piri piri oraz przyprawy zapachowe. Zakryć pokrywką i dusić potrawkę do miękkości. W tym czasie osobno zagotować wodę na makaron, osolić i wrzucić makaron na wrzącą wodę. Gotować “al dente”. Odcedzić, przelać zimną wodą. Potrawkę z wołowiny doprawić 4-5 łyżkami koncentratu pomidorowego,a papryczki wyjąć i pokroić na plasterki, po czym ponownie dodać do potrawki. Na koniec dolać do dania śmietany, zmieszać ją z sosem i stopniowo zagęścić. Makron można podać osobno na talerzu lub zmieszać wraz z potrawką wołową.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane