Podstawowym wyznacznikiem kuchni ukraińskiej są produkty mączne i kasze. Ponadto do większości dań podaje się chleb. Jest on wyjątkowo ważnym składnikiem kuchni ukraińskiej. Wystarczy wspomnieć, że dawniej wypiekano go w specjalnie budowanych piecach, zaś obecnie zwyczaj pieczenia chleba ma wymiar obrzędowy. Jest to tzw. Korowaj.

Ukraińskie gospodynie bardzo chętnie sięgają po warzywa. Stosują je głównie do przygotowywania zup oraz jako nadzienie pierogów. Swoją drogą pierogi są jednym z największych specjałów w tej kuchni. Nadziewane są przeróżnym farszem (ziemniaczanym, twarogowym, mięsnym czy owocowym. Gotuje się je na parze.

Jeśli zaś chodzi o zupy, to głównym daniem jest barszcz ukraiński z burakami, kapustą oraz ze śmietaną. Dużą popularnością cieszy się również zupa ogórkowa i zupa myśliwska. Ukraińcy gustują też w kapuśniaku. Warto pamiętać, że wszystkie ukraińskie zupy są bardzo pożywne i nie wymagają obstawy drugiego dania.

A jak wygląda sprawa z mięsami? Trzeba przyznać, że Ukraińcy sięgają najczęściej po wołowinę, baraninę, wieprzowinę i drób. Znacznie rzadziej wybierają ryby, choć – trzeba to przyznać – potrafią wyczarować z nich niesamowite dania. Dobrym tego przykładem jest sałatka z łososia.

Na Ukrainie pije się sporo alkoholu. Króluje piwo i tzw. kwas. Poza tym równie często spożywany jest sok z brzozy.

Charakterystyczne dania, które można skosztować w Odessie:

  • Juszka – sycąca zupa rybna
  • Korowaj – chleb przygotowywany podczas tradycyjnych obrzędów
  • Pielmieni – pierogi z wołowo – wieprzowym farszem
  • Okraszonki – chłodniki
  • Warieniki – pierogi z rozmaitym farszem (ale nie mięsnym)

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.