Barszcz po ukraińsku

Składniki:

  • 50 dkg mięsa wołowego z kością
  • 40 dkg białej kapusty
  • 40 dkg ziemniaków
  • 25 dkg ćwikły
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średnie marchewki
  • 1-2 cebule
  • niepełny słoiczek przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka cukru
  • mąka do zasmażki
  • 50 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Na początek ugotować bulion, przecedzić, oddzielić mięso od kości, odłożyć. Obrane buraki pokroić w paseczki, usmażyć na oleju z octem, cukrem i przecierem pomidorowym. Podlać bulionem, dusić do stanu aż będą na wpół miękkie. W międzyczasie podsmażyć cebulę z pokrojonymi w paski marchewkami i pietruszką. Do bulionu dodać ziemniaki, zagotować, wrzucić poszatkowaną kapustę. Po kwadransie wrzucić do bulionu zawartość obu patelni, przyprawy, gotować przez kolejny kwadrans. Dodać zasmażkę, czosnek i natkę pietruszki. Zdjąć garnek z ognia i przed podaniem odstawić na godzinę. Na talerze nakładać najpierw kawałek wołowiny, śmietanę, bulion, później całość posypać pietruszką i koperkiem.

Gałuszki

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 20 dkg wędliny lub pieczonego mięsa
  • łyżka masła i oleju
  • sól, pieprz

Ziemniaki i wędlinę przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić, zagnieść na gładką masę. Formować niewielki kulki, piec w piekarniku na złoty kolor w temp. 200°C. Podawać polane masłem, z surówkami.

Kurczak po kijowsku

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka bez skóry
  • 10 dkg masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • bułka tarta, mąka, jajko do panierki
  • sól, pieprz
  • sklarowane masło

Posiekaną natkę i masło utrzeć mikserem, w trakcie ucierania powoli wlewać sok z cytryny. Przyprawić, uformować 4 wałeczki o średnicy 1-2 cm, włożyć do zamrażalnika. Mięso delikatnie rozbić (bardziej na krawędziach), skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi układać wałeczek z masła, ciasno zwinąć w rulon. Panierować kotlety w mące, jajku i bułce, smażyć na maśle.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.