Kuchnia irlandzka w Dublinie


Ze względu na uwarunkowania historyczne kuchnia irlandzka składa się z raczej prostych aczkolwiek wyśmienitych i bardzo pożywnych potraw. Mając wiejskie korzenie, większość irlandzkich dań bazuje głównie na mięsie (częściej baraninie, wołowinie i wieprzowinie, rzadziej na drobiu), rybach i owocach morza a przede wszystkim na ziemniakach, przyrządzanych na niezliczone sposoby.

Jeżeli chodzi o codzienne irlandzkie menu to na śniadanie możemy spodziewać się jajek na bekonie i owsianki, następnie sytego, nawet trzydaniowego obiadu na bazie oczywiście mięsa i ziemniaków oraz raczej lekkostrawnej kolacji.

Do najbardziej charakterystycznych potraw tradycyjnej kuchni irlandzkiej możemy zaliczyć:

  • Irish Stew - klasyczny irlandzki gulasz z baraniny
  • Dublin Coddle - potrawa z bekonu i wieprzowych kiełbasek
  • Colcannon - tłuczone ziemniaki z kapustą.

Irlandzkie ziemniaki

Irlandia to raj dla wielbicieli ziemniaków. Od końca XVI wieku, kiedy ta „mączasta bulwa” została przywieziony na Zieloną Wyspę stała się tam niezwykle popularna i przez wieki ratowała ludzi od głodu. Współcześnie ziemniak spożywany jest ze głównie względu na tradycję, oraz niezwykłe bogactwo sposobów przyrządzenia. Ziemniaki tłuczone, gotowane w mundurkach, puree, placki, ciastka i zupy ziemniaczane, colcannon to tylko niewielka próbka irlandzkich umiejętność „obchodzenia” się z tym, wydawałoby się bardzo prostym warzywem.

Irish Coffee

Aż trudno uwierzyć, że to jakże proste a jednocześnie niezwykłe połączenie whisky, kawy i bitej śmietany zostało wymyślone dopiero 65 lat temu. Uznaje się, że „pierwszą oficjalną” Irish Coffee przygotował Joe Sheridan - szef lotniska w Limerick, chcący godnie przywitać pasażerów lecących z Nowego Jorku, zmuszonych do awaryjnego lądowania pewnego zimowego dnia 1943 roku. Mimo swojej krótkiej historii, kawa po irlandzku zdobyła powszechne uznanie i serwowana jest na całym świecie. Oczywiście Irlandczycy uważają, że najlepiej smakuje z oryginalną irlandzką whiskey.

Guinness

Najsłynniejsze irlandzkie piwo o charakterystycznym gorzkim smaku i ciemnej barwie, duma i hit eksportowy Irlandczyków, znane i cenione na całym świecie. Warto przed opuszczeniem Dublina zaopatrzyć się w choć jedną zgrzewkę tego niepowtarzalnego trunku. Dzięki umieszczonej w puszce specjalnej plastikowej kulce, po przelaniu do kufla, imituje świeżego Guinessa nalanego z beczki, ze słynną gęstą, kremową pianą.

Bulmers Original Irish Cider

Tradycyjny irlandzki cider, znany w Polsce jako cydr, czyli doskonale gaszący pragnienie, gazowany napój z jabłek o zawartości alkoholu 4-6%.

Irlandzka Whiskey

Ciekawostką jest fakt, że nazwa „whiskey” używana jest przez producentów w Irlandii i USA, natomiast „whisky” w Szkocji i Kanadzie. Różnica w nazewnictwie pochodzi z czasów kolonialnych, kiedy mianem whiskey określano w Anglii i jej zamorskich prowincjach trunek importowany z Irlandii, w odróżnieniu od rodzimej, szkockiej whisky.

Wytwarzana z jęczmienia, pszenicy, żyta oraz owsa, trzykrotnie destylowana (wobec dwukrotnej szkockiej), zawiera około 40 % alkoholu. Im dłużej dojrzewa tym lepiej, minimalnie 3 lata. W Irlandii pita najczęściej czysta, bez lodu. Najpopularniejsze marki to: Paddy's, Powers, Jameson's, Bushmills.

Baileys Irish Cream

Charakterystyczny, znany na całym świecie, kremowy likier o zawartości 17 % alkoholu, pity z lodem lub jako składnik wielu drinków. W składzie likieru znajdziemy m.in. irlandzką whiskey, kremową śmietanę, jaja, wanilię, czekoladę, orzechy i kawę.

Przepisy

W serwisie docelowo znajdziesz także kilka przepisów kuchni irlandzkiej.

Poleć nas: Poleć na Facebook'u Poleć na Google+


Wasze komentarze

anonim
John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, z okazji Dnia świętego Patryka poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie zaszkodzi! Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 350 ml świeżego mleka 300 g posiekanej szalotki 110 g słonego masła sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowa porcja roztopionego masła do serwowania Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki w dużej ilości słonej wody, aż staną się miękkie. Kiedy się ugotują, odcedź i rozgnieć w dużej misce, dopóki konsystencja nie stanie się całkiem jednolita. Używając małej ilości masła, lekko przysmaż szalotkę, by tylko zmiękła (ok. minutę). Doprowadź mleko do wrzenia w oddzielnym rondlu, dodaj przysmażoną szalotkę z masłem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Wlej mieszankę mleka i szalotki do ziemniaków i rozgnieć, aż konsystencja stanie się gęsta i kremowa. Zrób mały dołek w środku i wypełnij lekko gorącym masłem. Smacznego!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu.
Docelowo.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Dodaj swój komentarz.



Również na Docelowo:



drukuj: 

Drukuj przewodnik - Kuchnia irlandzka - Dublin
Poleć na Facebook'u Poleć na Google+




alicante amsterdam ateny barcelona berlin bratyslawa bruksela budapeszt bukareszt burgas dublin florencja hanower helsinki istambuł kijow kopenhaga kraków lizbona londyn lwów madryt mediolan monachium moskwa odessa oslo paryż poznań praga ryga rzym sankt petersburg split sztokholm tallinn warszawa wenecja wiedeń wilno
Dublin

Znajdź NOCLEG (hotel / hostel / pensjonat / B&B)

Zameldowanie:
 - 

Wymeldowanie:
  

Cel podróży:

Sortuj wg:

POLECAMY


Tanie
podróżowanie

e-book pdf za 0 zł
29 stron porad

POBIERZ

53.3481,-6.2483
Dublin