Irish stew

Składniki (porcja na 4 osób):

  • kilogram baraniny
  • półtora kilograma ziemniaków
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz.

Mięso pokroić w kostkę, posolić i przyprawić tymiankiem. Następnie wrzucić na głęboką patelnię i zalać zimną wodę, tak aby przykryła całe mięso. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Następnie dodać pokrojone w kostkę cebulę, ziemniaki i marchewkę. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną, Doprawić solą i pieprzem do smaku. Danie podawać na półmisku udekorowane pietruszką.

Dublin Coddle

Składniki (porcja na 6 osób):

  • kilogram wieprzowych kiełbasek
  • pół kilograma cienko pokrojonego bekonu
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła ze szpagatem
  • pietruszka
  • sól i pieprz. 

Bekon upiec „na chrupiąco” i włożyć do dużego garnka. Kiełbaski przyrumienić w oleju roślinnym i włożyć do garnka z bekonem. Przysmażyć pokrojone cebule i czosnek, następnie dodać do garnka razem z pokrojonymi wcześniej ziemniakami i marchewkami. Dodać zioła oraz sól i pieprz do smaku. Gotować 1,5 godziny na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Danie podawać przyozdobione pietruszką.

Colcannon

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • pół kilograma białej kapusty
  • 2 pory
  • 75 g masła
  • 125 ml mleka
  • 8 ziemniaków
  • sól, pieprz

Rozpuścić na patelni masło, wlać mleko i mieszając wrzucić posiekany por. Zostawić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż por zmięknie nadal od czasu do czasu mieszając. Pokroić ziemniaki w kawałki i gotować w posolonej wodzie do momentu aż będą miękkie, następnie odcedzić. Kapustę umyć, włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować, aż zmięknie. Do ziemniaków dodać por wraz z wywarem. Całość utrzeć w kremową masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną kapustę poszatkować i dodać do utartej masy. Podawać na rozgrzanym półmisku.

Irish coffee – kawa po irlandzku

Składniki (porcja na 4 osoby):

  • 0,2 l bitej śmietany
  • 2 łyżki stołowe cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 120 ml irlandzkiej whiskey
  • 4 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 4 filiżanki świeżo parzonej kawy

Ubić śmietanę zcukrem i wanilią w schłodzonej misce. Do czterech szklanek na whiskey rozlać alkohol, dodając po łyżce stołowej cukru i filiżance kawy. Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.