Irish stew
Składniki (porcja na 4 osób):
- kilogram baraniny
- półtora kilograma ziemniaków
- 4 cebule
- 2 marchewki
- szczypta tymianku
- sól, pieprz.
Mięso pokroić w kostkę, posolić i przyprawić tymiankiem. Następnie wrzucić na głęboką patelnię i zalać zimną wodę, tak aby przykryła całe mięso. Gotować na małym ogniu przez około godzinę. Następnie dodać pokrojone w kostkę cebulę, ziemniaki i marchewkę. Gotować do momentu aż warzywa zmiękną, Doprawić solą i pieprzem do smaku. Danie podawać na półmisku udekorowane pietruszką.
Dublin Coddle
Składniki (porcja na 6 osób):
- kilogram wieprzowych kiełbasek
- pół kilograma cienko pokrojonego bekonu
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła ze szpagatem
- pietruszka
- sól i pieprz.
Bekon upiec „na chrupiąco” i włożyć do dużego garnka. Kiełbaski przyrumienić w oleju roślinnym i włożyć do garnka z bekonem. Przysmażyć pokrojone cebule i czosnek, następnie dodać do garnka razem z pokrojonymi wcześniej ziemniakami i marchewkami. Dodać zioła oraz sól i pieprz do smaku. Gotować 1,5 godziny na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Danie podawać przyozdobione pietruszką.
Colcannon
Składniki (porcja na 4 osoby):
- pół kilograma białej kapusty
- 2 pory
- 75 g masła
- 125 ml mleka
- 8 ziemniaków
- sól, pieprz
Rozpuścić na patelni masło, wlać mleko i mieszając wrzucić posiekany por. Zostawić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż por zmięknie nadal od czasu do czasu mieszając. Pokroić ziemniaki w kawałki i gotować w posolonej wodzie do momentu aż będą miękkie, następnie odcedzić. Kapustę umyć, włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować, aż zmięknie. Do ziemniaków dodać por wraz z wywarem. Całość utrzeć w kremową masę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ugotowaną kapustę poszatkować i dodać do utartej masy. Podawać na rozgrzanym półmisku.
Irish coffee – kawa po irlandzku
Składniki (porcja na 4 osoby):
- 0,2 l bitej śmietany
- 2 łyżki stołowe cukru granulowanego
- 1 łyżeczka wanilii
- 120 ml irlandzkiej whiskey
- 4 łyżki stołowe brązowego cukru
- 4 filiżanki świeżo parzonej kawy
Ubić śmietanę zcukrem i wanilią w schłodzonej misce. Do czterech szklanek na whiskey rozlać alkohol, dodając po łyżce stołowej cukru i filiżance kawy. Na wierzch nałożyć ubitą śmietanę.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane