Ze względu na uwarunkowania historyczne kuchnia irlandzka składa się z raczej prostych aczkolwiek wyśmienitych i bardzo pożywnych potraw. Mając wiejskie korzenie, większość irlandzkich dań bazuje głównie na mięsie (częściej baraninie, wołowinie i wieprzowinie, rzadziej na drobiu), rybach i owocach morza a przede wszystkim na ziemniakach, przyrządzanych na niezliczone sposoby.

Jeżeli chodzi o codzienne irlandzkie menu to na śniadanie możemy spodziewać się jajek na bekonie i owsianki, następnie sytego, nawet trzydaniowego obiadu na bazie oczywiście mięsa i ziemniaków oraz raczej lekkostrawnej kolacji.

Do najbardziej charakterystycznych potraw tradycyjnej kuchni irlandzkiej możemy zaliczyć:

  • Irish Stew – klasyczny irlandzki gulasz z baraniny
  • Dublin Coddle – potrawa z bekonu i wieprzowych kiełbasek
  • Colcannon – tłuczone ziemniaki z kapustą.

Irlandzkie ziemniaki

Irlandia to raj dla wielbicieli ziemniaków. Od końca XVI wieku, kiedy ta „mączasta bulwa” została przywieziony na Zieloną Wyspę stała się tam niezwykle popularna i przez wieki ratowała ludzi od głodu. Współcześnie ziemniak spożywany jest ze głównie względu na tradycję, oraz niezwykłe bogactwo sposobów przyrządzenia. Ziemniaki tłuczone, gotowane w mundurkach, puree, placki, ciastka i zupy ziemniaczane, colcannon to tylko niewielka próbka irlandzkich umiejętność „obchodzenia” się z tym, wydawałoby się bardzo prostym warzywem.

Irish Coffee

Aż trudno uwierzyć, że to jakże proste a jednocześnie niezwykłe połączenie whisky, kawy i bitej śmietany zostało wymyślone dopiero 65 lat temu. Uznaje się, że „pierwszą oficjalną” Irish Coffee przygotował Joe Sheridan – szef lotniska w Limerick, chcący godnie przywitać pasażerów lecących z Nowego Jorku, zmuszonych do awaryjnego lądowania pewnego zimowego dnia 1943 roku. Mimo swojej krótkiej historii, kawa po irlandzku zdobyła powszechne uznanie i serwowana jest na całym świecie. Oczywiście Irlandczycy uważają, że najlepiej smakuje z oryginalną irlandzką whiskey.

Guinness

Najsłynniejsze irlandzkie piwo o charakterystycznym gorzkim smaku i ciemnej barwie, duma i hit eksportowy Irlandczyków, znane i cenione na całym świecie. Warto przed opuszczeniem Dublina zaopatrzyć się w choć jedną zgrzewkę tego niepowtarzalnego trunku. Dzięki umieszczonej w puszce specjalnej plastikowej kulce, po przelaniu do kufla, imituje świeżego Guinessa nalanego z beczki, ze słynną gęstą, kremową pianą.

Bulmers Original Irish Cider

Tradycyjny irlandzki cider, znany w Polsce jako cydr, czyli doskonale gaszący pragnienie, gazowany napój z jabłek o zawartości alkoholu 4-6%.

Irlandzka Whiskey

Ciekawostką jest fakt, że nazwa „whiskey” używana jest przez producentów w Irlandii i USA, natomiast „whisky” w Szkocji i Kanadzie. Różnica w nazewnictwie pochodzi z czasów kolonialnych, kiedy mianem whiskey określano w Anglii i jej zamorskich prowincjach trunek importowany z Irlandii, w odróżnieniu od rodzimej, szkockiej whisky.

Wytwarzana z jęczmienia, pszenicy, żyta oraz owsa, trzykrotnie destylowana (wobec dwukrotnej szkockiej), zawiera około 40 % alkoholu. Im dłużej dojrzewa tym lepiej, minimalnie 3 lata. W Irlandii pita najczęściej czysta, bez lodu. Najpopularniejsze marki to: Paddy’s, Powers, Jameson’s, Bushmills.

Baileys Irish Cream

Charakterystyczny, znany na całym świecie, kremowy likier o zawartości 17 % alkoholu, pity z lodem lub jako składnik wielu drinków. W składzie likieru znajdziemy m.in. irlandzką whiskey, kremową śmietanę, jaja, wanilię, czekoladę, orzechy i kawę.

Przepisy

W serwisie docelowo znajdziesz także kilka przepisów kuchni irlandzkiej.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

1 komentarz dla: “Kuchnia irlandzka w Dublinie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  1. John Doyle, pochodzący z Irlandii kucharz Knorr, z okazji Dnia świętego Patryka poleca champ potatoes, czyli sposób przyrządzenia tłuczonych ziemniaków. Potrawa do najzdrowszych nie należy, ale to prawdziwa irlandzka receptura i przygotowana raz w roku z okazji Dnia św. Patryka na pewno nie zaszkodzi!

    Składniki:

    1 kg obranych ziemniaków
    350 ml świeżego mleka
    300 g posiekanej szalotki
    110 g słonego masła
    sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
    dodatkowa porcja roztopionego masła do serwowania

    Przygotowanie:

    Ugotuj ziemniaki w dużej ilości słonej wody, aż staną się miękkie. Kiedy się ugotują, odcedź i rozgnieć w dużej misce, dopóki konsystencja nie stanie się całkiem jednolita.

    Używając małej ilości masła, lekko przysmaż szalotkę, by tylko zmiękła (ok. minutę).

    Doprowadź mleko do wrzenia w oddzielnym rondlu, dodaj przysmażoną szalotkę z masłem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

    Wlej mieszankę mleka i szalotki do ziemniaków i rozgnieć, aż konsystencja stanie się gęsta i kremowa.

    Zrób mały dołek w środku i wypełnij lekko gorącym masłem.

    Smacznego!