Cykorie w sosie Mornay

Składniki:

  • 8-10 małych zwartych białych kolb cykorii
  • 8-10 plastrów gotowanej szynki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wody

Sos Mornay:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 10 dag startego żółtego sera
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Zanim zabierzemy się za przyrządzenie tego dania, warto wiedzieć, że sos Mornay powstał na cześć króla Henryka IV. Jego twórcą był Philippe de Mornay, znany ówczesny pisarz, polityk oraz doradca monarchy. Obecnie klasyczny sos przyrządza się na bulionie rybnym oraz z dodatkiem parmezanu i sera gruyer.

Przygotowanie danie zaczyn się od dokładnego wyczyszczenia cykorii i wycięcia z nich gorzkich głąbików. Następnie trzeba je umyć, włożyć do garnka, w którym wcześniej stopiono masło. Potrawę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość podlewamy wodą i dusimy na średnim ogniu przez ok. 5 minut (pod przykryciem).

W międzyczasie na patelni topimy masło, dodajemy mąkę, zasmażamy (nie rumienić!). Zasmażkę rozprowadzamy letnim mlekiem i wywarem, który pozostał po zduszeniu cykorii. Kiedy sos już zgęstnieje należy przyprawić go solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać do tego żółtka, po czym energicznie je wymieszać.

Na koniec każdą kolbę cykorii należy zawinąć w plasterek szynki, związać nicią lub spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem Mornay i posypać na wierzchu serem. Danie zapiec w piekarniku w temp. 180 st. C. przez ok. 20-25 minut.  

Polędwiczki wieprzowe w ciemnym piwie

Składniki:

  • 6 polędwiczek wieprzowych (po 20 dag)
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/2 filiżanki pokruszonych orzeszków ziemnych
  • 1/4 filiżanki posiekanych orzechów laskowych
  • 1/2 pęczka posiekanej natki
  • 1/2 filiżanki oliwy
  • 1/2 filiżanki mieszanych owoców suszonych (posiekanych)
  • 1/2 filiżanki białego wytrawnego wina
  • 1 filiżanka słodkiego ciemnego piwa
  • 1 łyżka masła

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Na dużym ogniu postawić brytfankę i rozgrzać w niej olej. Włożyć polędwiczki i obsmażyć z każdej strony. Po obsmażeniu zdjąć polędwiczki z ognia, odstawić do wystygnięcia. Następnie należy wymieszać orzeszki ziemne, orzechy laskowe, natkę i suszone owoce z oliwą. Podsmażone polędwiczki smaruje się przygotowaną mieszanką, układa w brytfannie i wstawia do rozgrzanego piekarnika. Zapiec przez 10 minut. Po tym czasie trzeba wyjąć polędwiczki, ale tak aby zabezpieczyć je przed wystygnięciem.

Powstały podczas pieczenia sos przelać do rondelka. Dodać do niego białe wino i piwo. Całość zagotować. Następnie należy zmniejszyć ogień i ciągle mieszając stopniowo dodawać niewielkie kawałki masła. Polędwiczki podlać sosem.

Danie można podać z ziemniakami i sezonowymi warzywami. Smakuje też doskonale ze świeżo upieczonymi, cieniutkimi frytkami. Do picia podaje się piwo, ale tylko ten rodzaj, którego użyto do przygotowania posiłku.

Gofry drożdżowe z Namur

Składniki:

  • 20-22 dag mąki
  • 1 dag drożdży
  • 280 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki masła

Przygotowanie gofrów zaczyna się od przesiania mąki. Do usypanego w ten sposób stożka mąki dodaje się rozkruszone drożdże, które następnie podlewa się ciepłym mlekiem. Całość należy wymieszać i odstawić na kilka minut, aby drożdże mogły zacząć pracować. Kiedy na tak sporządzonym rozczynie pojawią się pęcherzyki, trzeba dodać resztę mleka i cukier waniliowy. Całość wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Po tym czasie trzeba wymieszać żółtko ze stopionym i przestudzonym masłem, dodać je do podrośniętego ciasta drożdżowego i wymieszać mikserem. Ciasto ponownie przykryć i dostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę.

Gofry piec w gofrownicy rozgrzanej do trzeciego stopnia. Najpierw należy ją jednak przesmarować masłem, a następnie zrobić to samo przed co drugim gofrem. Gofry upiec na złoty kolor. Po przestudzeniu podawać z cukrem pudrem, bitą śmietaną, owocami, dżemem.

Mule w pomidorach

Składniki:

  • 2 kg mule 2 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3/4 szklanki wina białego wytrawnego
  • 5 szt. pomidorów
  • oliwa 100 ml
  • szczypta pieprzu czarnego, soli i chili

Oliwę rozgrzać w dużym garnku, dodać do niej cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażać przez 5 minut. Kiedy się już zeszkli dorzucić do garnka kosteczki czosnku, chili, pieprz i pomidory bez pestek, wlać wino i zagotować. Dodać oczyszczone mule i ponownie gotować pod przykryciem. W trakcie gotowania potrząsać co jakiś czas garnkiem, aby wszystkie mule mogły się otworzyć. Na koniec dodać natkę pietruszki, przyprawić do smaku i gotowe. Podawać z bagietką.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.