Strudel z jabłkami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • 10 kropli octu
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • ok. 80 dkg jabłek
  • 3 dkg rodzynek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 dkg drobnej bułki tartej – zrumienić na patelni
  • 5 dkg masła – stopić
  • 4 dkg cukru
  • 10 dkg masła do zapiekania
  • cukier puder do posypania

Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy zagłębienie, w które wlewamy mocno rozbite jajko, oliwę i ocet. Solimy i dolewając ok. 3/4 szklanki ciepłej wody zagniatamy ciasto tak, aby było luźniejsze niż na pierogi. Wyrabiamy ciasto, wyciągamy je w różne strony po to by było bardziej elastyczne. Trzeba to robić aż do momentu, gdy ciasto będzie lśniące, gładkie, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto formujemy w kulę, obtaczamy w mące, przykrywamy miską, aby sfermentowało. Trwa to ok. godziny.

Stół trzeba przykryć obrusem, oprószyć równomiernie mąką, a następnie pod obrus należy podłożyć głęboki talerz obrócony dnem do góry. Ciasto trochę rozwałkować, położyć na obrusie w miejscu, gdzie znajduje się talerz, i od samego środka omączonymi rękami wyciągać ciasto ku sobie, początkowo powoli, a później coraz energiczniej, często maczając ręce w mące, aby ciasto się nie przylepiało; grubsze końce ciasta, zwisające poza stół, obciąć nożyczkami.

Wyciągnięte ciasto pozostawiamy do lekkiego przeschnięcia. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry. Mieszamy rodzynki z cukrem i cynamonem. Ciasto obficie kropimy masłem i posypujemy zrumienioną bułeczką. Na bułkę nakładamy równo jabłka i zwijamy je ciasno, podnosząc 2 rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Zagiąć końce, ułożyć w ślimaka na posmarowanej masłem, szerokiej blasze lub tortownicy, zawinięciami do spodu. Po wierzchu obficie posmarować stopionym masłem.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do gorącego (220 stopni) piekarnika i pieczemy przez 30 minut. W czasie pieczenia od czasu do czasu skrapiamy tłuszczem. Upieczony strudel posypujemy obficie cukrem pudrem, można go podawać na ciepło.

Schab po wiedeńsku – Schweinskarree

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 3 dkg smalcu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka sproszkowanego kminku,
  • pół szklanki rosołu,
  • łyżeczka octu,
  • sól

Wykroić polędwicę usuwając kości, natrzeć ją czosnkiem roztartym z solą, posypać kminkiem i skropić octem. Odstawić na godzinę. Po tym czasie w rondlu rozgrzać smalec, obrumienić schab ze wszystkich stron i piec ok. 90 min. w piekarniku, podlewając co jakiś czas rosołem i sosem spod pieczeni.

Upieczone mięso pokroić w plastry. Można podawać polane sosem z ziemniakami z wody oraz z sałatką z surowej kwaszonej kapusty.

Sznycel wiedeński – Weiner Sznitzel

Składniki:

  • 60 dkg mięsa cielęcego bez kości (udziec),
  • 4 dkg mąki,
  • 6 dkg tartej bułki,
  • 2 jajka,
  • 8 dkg masła,
  • cytryna,
  • nać pietruszki,
  • sól, pieprz

Mięso pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, dobrze stłuc brzegi, aby plaster zachował swój kształt. Każdy plaster posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące, zanurzyć w rozbitych jajkach, a następnie w tartej bułce i przycisnąć ręką, aby bułka dobrze się trzymała. Smażyć z obu stron na złoty kolor na maśle.

Każdy sznycel należy udekorować plasterkiem cytryny, grudką masła wymieszanego z łyżeczką posiekanej natki pietruszki.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.