Strudel z jabłkami
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 10 kropli octu
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- ok. 80 dkg jabłek
- 3 dkg rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 8 dkg drobnej bułki tartej – zrumienić na patelni
- 5 dkg masła – stopić
- 4 dkg cukru
- 10 dkg masła do zapiekania
- cukier puder do posypania
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy zagłębienie, w które wlewamy mocno rozbite jajko, oliwę i ocet. Solimy i dolewając ok. 3/4 szklanki ciepłej wody zagniatamy ciasto tak, aby było luźniejsze niż na pierogi. Wyrabiamy ciasto, wyciągamy je w różne strony po to by było bardziej elastyczne. Trzeba to robić aż do momentu, gdy ciasto będzie lśniące, gładkie, a na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto formujemy w kulę, obtaczamy w mące, przykrywamy miską, aby sfermentowało. Trwa to ok. godziny.
Stół trzeba przykryć obrusem, oprószyć równomiernie mąką, a następnie pod obrus należy podłożyć głęboki talerz obrócony dnem do góry. Ciasto trochę rozwałkować, położyć na obrusie w miejscu, gdzie znajduje się talerz, i od samego środka omączonymi rękami wyciągać ciasto ku sobie, początkowo powoli, a później coraz energiczniej, często maczając ręce w mące, aby ciasto się nie przylepiało; grubsze końce ciasta, zwisające poza stół, obciąć nożyczkami.
Wyciągnięte ciasto pozostawiamy do lekkiego przeschnięcia. W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy w cienkie plastry. Mieszamy rodzynki z cukrem i cynamonem. Ciasto obficie kropimy masłem i posypujemy zrumienioną bułeczką. Na bułkę nakładamy równo jabłka i zwijamy je ciasno, podnosząc 2 rogi obrusa, aby ciasto dało się łatwiej zwijać. Zagiąć końce, ułożyć w ślimaka na posmarowanej masłem, szerokiej blasze lub tortownicy, zawinięciami do spodu. Po wierzchu obficie posmarować stopionym masłem.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do gorącego (220 stopni) piekarnika i pieczemy przez 30 minut. W czasie pieczenia od czasu do czasu skrapiamy tłuszczem. Upieczony strudel posypujemy obficie cukrem pudrem, można go podawać na ciepło.
Schab po wiedeńsku – Schweinskarree
Składniki:
- 1 kg schabu,
- 3 dkg smalcu,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka sproszkowanego kminku,
- pół szklanki rosołu,
- łyżeczka octu,
- sól
Wykroić polędwicę usuwając kości, natrzeć ją czosnkiem roztartym z solą, posypać kminkiem i skropić octem. Odstawić na godzinę. Po tym czasie w rondlu rozgrzać smalec, obrumienić schab ze wszystkich stron i piec ok. 90 min. w piekarniku, podlewając co jakiś czas rosołem i sosem spod pieczeni.
Upieczone mięso pokroić w plastry. Można podawać polane sosem z ziemniakami z wody oraz z sałatką z surowej kwaszonej kapusty.
Sznycel wiedeński – Weiner Sznitzel
Składniki:
- 60 dkg mięsa cielęcego bez kości (udziec),
- 4 dkg mąki,
- 6 dkg tartej bułki,
- 2 jajka,
- 8 dkg masła,
- cytryna,
- nać pietruszki,
- sól, pieprz
Mięso pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, dobrze stłuc brzegi, aby plaster zachował swój kształt. Każdy plaster posolić, posypać pieprzem, obtoczyć w mące, zanurzyć w rozbitych jajkach, a następnie w tartej bułce i przycisnąć ręką, aby bułka dobrze się trzymała. Smażyć z obu stron na złoty kolor na maśle.
Każdy sznycel należy udekorować plasterkiem cytryny, grudką masła wymieszanego z łyżeczką posiekanej natki pietruszki.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane