Kuchnia austriacka

Kuchnia austriacka jest ciężkostrawna, ponieważ bazuje głównie na mięsie i rybach. Nie występują tu niemal dania wegetariańskie.

Austriacy wykorzystują niemal każdą część mięsa, także i te, które gdzie indziej uchodzą za niejadalne (m.in. płuca). Tutejsze obiady składają się z dwóch dań, przy czym obowiązkowa jest zupa. Do najpopularniejszych zup zalicza się: Markknödelsuppe (rosół ze szpiku z kluskami) oraz Frittatensuppe (wywar mięsny podawany z pokrojonym naleśnikiem). W związku z popularnością zup, popularne stały się wszystkie możliwe dodatki do nich. Królują więc wszelkiego rodzaju makarony, kluski, knedle.

Jeśli chodzi o drugie dania, to najważniejsze są potrawy mięsne bądź rybne. Ogromnym powodzeniem cieszy się kotlet mięsny Wiener Schnitzel, panierowany w bułce tartej i mące. Przygotowuje się go na ogół z mięsa bydlęcego, ale pojawia się też w tańszej wersji, czyli z mięsa wieprzowego. Równie powszechną i lubianą potrawą jest gulasz z mięsa i warzyw. Doprawia się go papryką. Dla Polaków dużym zaskoczeniem może być niemal całkowity brak ziemniaków.

Ciekawostką jest fakt, iż tutejsza kuchnia nie czerpie inspiracji z kuchni sąsiednich krajów. Jest jednolita w całej Austrii.

Słodkości

Austriacy słyną z wyrobu smacznych ciast i ciasteczek. Największą popularnością cieszy się strudel. Ciasto to można nadziewać rozmaitymi owocami lub białym serem.

Kawa

Kawa uchodzi za najpopularniejszy napój Austrii; w tym kraju występuje wiele jej rodzajów. Najczęściej serwuje się mocną kawę po turecku.

Alkohole

Wina
Austriacy spożywają wiele win, które bardzo lubią. Produkują tafelwein, landwein, qualitatswein oraz pradikatswein, przy czym dwa ostatnie mają swoje podgatunki.

Piwo
Austriacy wyrabiają też własne piwo. W większości przypadków jest to piwo jasne, choć gdzieniegdzie można spotkać też ciemne. Najczęściej spotykane marki to Gosser, Stiegl i Schwechater.

Enzian

To wyjątkowo popularna wódka ziołowa, którą niekiedy porównuje się do polskiej wódki gorzkiej żołądkowej. W zależności od rodzaju posiada od 35 do 50% alkoholu. Produkuje się ją przede wszystkim z korzeni goryczki i ziół. W smaku jest gorzka, z mocnym, dobrze wyczuwalnym aromatem ziołowym.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Jedno przemyślenie nt. „Kuchnia austriacka w Wiedniu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.