Trzeba przyznać, że kuchnia szwedzka jest stosunkowo młoda i na pewno mniej znana niż francuska czy włoska. Nie ustępuje im jednak oryginalnymi potrawami i smakiem.

Na tutejszych stołach królują głównie ryby i zupy. Dość często podawane są też zupy na bazie ryb. Wynika to m.in. z położenia Szwecji nad morzem oraz tego, iż w obrębie kraju znajduje się wiele czystych jezior.

Jak podaje się ryby? Głównie są to dania wędzone, solone i suszone. W ten sposób serwuje się m.in. łososia, śledzie, dorsze, węgorze i szczupaki. Podstawę wyżywienia stanowią potrawy ze śledzia. Za wyjątkowo smaczne danie uznaje się kiszonego śledzia. Kiszenia dokonuje się pod ścisłym nadzorem całego procesu i po uprzednim zasoleniu tej ryby.

W Szwecji pojawia się też sporo potraw mlecznych. Świeże dostępne bywa głównie w lecie, zaś w pozostałe dni roku spożywa się najwięcej serwatek, mleka zsiadłego i serów. Równie istotną potrawą są kasze, kleiki i zupy mączne.

Warto pamiętać, że w Szwecji zakup i spożycie alkoholu jest dość rygorystycznie kontrolowane przez rząd. Mocniejszych trunków (nawet mocnego piwa) nie dostanie się w sklepach ogólnodostępnych. W tego typu placówkach można kupić jedynie piwo drugiej klasy – folköl oraz niskoprocentowe piwo lättöl. Natomiast alkohole z większą zawartością procentów dostępne są jedynie w sklepach Systembolaget.

Do najbardziej oryginalnych i popularnych dań kuchni szwedzkiej zalicza się:

  • janssons frestelse – zapiekanka z ziemniaków, cebuli i szprotek. Podaje się ją po doprawieniu przyprawami i śmietaną,
  • mięsne kulki (Köttbullar),
  • gravlax, czyli filet z łososia, który został zakonserwowany solą i cukrem oraz przyprawiony pieprzem i koperkiem,
  • grzane wino z dodatkiem skórki pomarańczowej.

Większości obcokrajowców kuchnia szwedzka kojarzy się ze „szwedzkim stołem”. Jest to jeden z częściej wykorzystywanych sposobów serwowania potraw. Wszystkie dania ustawia się na stole, który można obejść dookoła, aby zorientować się co podano do jedzenia. Dopiero wtedy nakłada się na talerz wybrane potrawy. Należy to jednak zrobić w taki sposób, aby nie doszło do ich przemieszania na talerzu.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

2 przemyślenia nt. „Kuchnia szwedzka w Sztokholmie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. jade na 5 dni do sztokholmu po raz pierwszy b.sie ciesze,wiedzy mam malo ale to nic korzystam jedynie z internetu ale to niwiele