Janssons frestelse (zapiekanka z ziemniaków)

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 20 sztuk małych sardeli w konserwie
  • 3 dl słodkiej śmietany
  • 50 g margaryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki rozpoczyna się od obrania i pokrojenia w cienkie plasterki ziemniaków. Następnie trzeba obrać cebulę i drobno ją posiekać. Do formy wysmarowanej margaryną przełożyć połowę ziemniaków przemieszanych z cebulą. Kolejne warstwy to: pokrojone ziemniaki, całe sardele, ziemniaki z cebulą. Całość zalać śmietaną i 2-3 łyżkami wywaru z konserwy. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część margaryny.

Zapiekać około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.

Gotowana szynka po skandynawsku

Składniki:

  • owoce suszone 200 g
  • szynka gotowana 800 g
  • liść laurowy 1 sztuka
  • ziarna pieprzu 1 łyżeczka
  • musztarda 2 łyżeczki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka

Ułożyć szynkę w rzymskim garnku. Dodać do niej przyprawy i suszone owoce, które moczyły się przez 12 godzin w wodzie. Całość zalać pół litrem wody, przykryć garnek. Kwadrans przed końcem pieczenia wyjąć szynkę, dodać do niej pastę z musztardy, bułki tartej i cukru. Pastę rozsmarować na szynce.

Zupa szwedzka

Składniki

  • mięso mielone 0,5 kg
  • pieczarki 0,5 kg
  • por część biała 4 sztuki
  • serki topione z szynką 3 sztuki
  • ziemniaki 4 sztuki
  • sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka

Mięso mielone usmażyć. Podczas smażenia dobrze je rozdrobnić, a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki drobno pokroić, a pory pokroić w półksiężyce. Wszystko obsmażyć razem z pieczarkami, a następnie dodać do mięsa mielonego. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Całość zalać wodą i gotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią i sporą ilością majeranku. Na koniec dodać serki topione z szynką i gotować je razem z pozostałymi składnikami aż do stopienia się serków.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.