Janssons frestelse (zapiekanka z ziemniaków)
Składniki:
- 10 ziemniaków
- 2 cebule
- 20 sztuk małych sardeli w konserwie
- 3 dl słodkiej śmietany
- 50 g margaryny
- sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki rozpoczyna się od obrania i pokrojenia w cienkie plasterki ziemniaków. Następnie trzeba obrać cebulę i drobno ją posiekać. Do formy wysmarowanej margaryną przełożyć połowę ziemniaków przemieszanych z cebulą. Kolejne warstwy to: pokrojone ziemniaki, całe sardele, ziemniaki z cebulą. Całość zalać śmietaną i 2-3 łyżkami wywaru z konserwy. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą część margaryny.
Zapiekać około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Gotowana szynka po skandynawsku
Składniki:
- owoce suszone 200 g
- szynka gotowana 800 g
- liść laurowy 1 sztuka
- ziarna pieprzu 1 łyżeczka
- musztarda 2 łyżeczki
- bułka tarta 2 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
Ułożyć szynkę w rzymskim garnku. Dodać do niej przyprawy i suszone owoce, które moczyły się przez 12 godzin w wodzie. Całość zalać pół litrem wody, przykryć garnek. Kwadrans przed końcem pieczenia wyjąć szynkę, dodać do niej pastę z musztardy, bułki tartej i cukru. Pastę rozsmarować na szynce.
Zupa szwedzka
Składniki
- mięso mielone 0,5 kg
- pieczarki 0,5 kg
- por część biała 4 sztuki
- serki topione z szynką 3 sztuki
- ziemniaki 4 sztuki
- sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka
Mięso mielone usmażyć. Podczas smażenia dobrze je rozdrobnić, a następnie przełożyć do garnka. Pieczarki drobno pokroić, a pory pokroić w półksiężyce. Wszystko obsmażyć razem z pieczarkami, a następnie dodać do mięsa mielonego. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Całość zalać wodą i gotować. Doprawić solą, pieprzem, papryką, bazylią i sporą ilością majeranku. Na koniec dodać serki topione z szynką i gotować je razem z pozostałymi składnikami aż do stopienia się serków.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane