Kuchnia francuska

Kuchnia francuska uznawana jest przez wielu ludzi za jedną z najlepszych i najsmaczniejszych kuchni świata. Jest przy tym bardzo różnorodna, co uwidacznia się między poszczególnymi regionami. Można tu spotkać zarówno tradycyjne dania haute cuisine, których przygotowanie jest czasochłonne i wymaga nie lada umiejętności, jak i posiłki typu nouvelle cuisine, lekkostrawne, zdrowe i szybkie do przygotowania. Bez względu na rodzaj posiłku można być pewnym, że został on przygotowany ze świeżych składników. Francuzi lubią wszak kupować produkty na targu lub w niewielkich sklepikach.

Kuchnia francuska wywarła duży wpływ na inne kuchnie, szczególnie wywodzące się z Europy Zachodniej. Spożywa się tu trzy główne posiłki w ciągu dnia. Do picia podaje się np. wodę z kranu, a do obiadu – wino bądź piwo.

Śniadanie

Nie jest ani zbyt obfite, ani ciężkie; najczęściej jest słodkie. Pierwszy posiłek w ciągu dnia składa się najczęściej z rogalika bądź bagietki posmarowanej dżemem lub masłem. Do pieczywa pije się kawę lub herbatę podaną w małym, szerokim naczyniu, co umożliwia zamoczenie w nim bagietki. Od jakiegoś czasu do śniadania często pija się również sok pomarańczowy.

Obiad

We Francji obiady jada się między godziną 12.00 a 14.00. W przeciwieństwie do śniadania jest to bardzo obfity posiłek. Nie znaczy to jednak, że jest ciężki. Obiad składa się bowiem z kilku, najczęściej czterech dań. W jego skład wchodzą: przystawki, danie główne, sery, deser i kawa. Niepopularne są tutaj zupy, które Francuzi spożywają niezwykle rzadko.

Kolacja

Kolacja jest zjadana dość późno, najczęściej dochodzi do tego między godziną 20.00 a 22.00. Spożywa się wtedy potrawy na ciepło. Kolacja odbywa się w spokojnej atmosferze, przez co trwa dość długo.

Sery

Francja słynie z wyrobu serów. Produkuje się je na szeroką skalę, o czym świadczy fakt, iż rodzajów serów jest ponad 500. Do najpopularniejszych zalicza się: ser normandzki camembert, brie i roquefort.

Wina bordeaux

Wina francuskie cieszą się niezwykłą popularnością na całym świecie. Są wykwintne i smaczne. Produkuje się je przy zachowaniu wysokiej jakości winogron i innych owoców.

Przy zakupie wina należy zwrócić uwagę czy na butelce widnieje napis AOC. Skrót ten oznacza Appellation d Origine Contrôlée, co z kolei daje nam pewność, że cały proces produkcyjny przebiegł przy zachowaniu surowych zasad i wysokiej jakości. Nabywając wino warto to zrobić w wyspecjalizowanych punktach, bowiem będzie tam można dokonać degustacji wina. Pozwoli to na wybranie najlepszego i najbardziej odpowiadającego wina naszemu podniebieniu.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.