Kuchnia estońska podobnie jak kuchnia innych krajów nadbałtyckich, nie zadziwia swoją różnorodnością i bogactwem stosowanych w niej składników. Wręcz przeciwnie: jest prosta, niemal surowa. Nie znaczy to jednak, że nie znajdziemy tu kilku interesujących specjałów czy zwyczajów kulinarnych.

Zacznijmy od tego, iż w tej części Europy największą popularnością cieszy się korp, czyli sernik z kminkiem i solą. Z deserów zjada się tu w ogromnych ilościach ciasteczka imbirowe w kształcie ósemek, które na wierzchu posypuje się płatkami migdałów lub makiem. Czasami podaje się je z dodatkiem kardamonu. Bardzo smacznym i lubianym deserem wśród Estończyków jest również kasza manna gotowana z sokiem żurawinowym i zalana mlekiem.

Co mieszkańcy Estonii jedzą na obiad? Przede wszystkim dania z pieczonej lub smażonej wieprzowiny. Bardzo rzadko sięgają po wołowinę i drób. Jeszcze rzadziej po dziczyznę, cielęcinę, jagnięcinę czy baraninę. Za to bardzo chętnie spożywają kaszankę (tzw. czarny pudding). Serwuje się ją z kapustą i kartoflami. Lubiana jest także galaretka wieprzowa.

Wydaje się jednak, że Estończycy mają dwie miłości, bez których nie potrafią wyobrazić sobie posiłku. Chodzi o chleb oraz i piwo. Mieszkańcy Estonii zajadają się głównie chlebem żytnim i gruboziarnistym. Jeśli zaś chodzi o piwo, to najmocniejsze może mieć nawet 10% alkoholu. Zwykle jednak jest to 7-8%. Ciekawostką są również piwa oznaczone napisem Tune, które stanowią produkt pośredni między piwem jasnym a ciemnym.

Swoją drogą będąc w Estonii warto spróbować tutejszych nalewek owocowych. Są one dość tanie i smaczne. Znawcy twierdzą, że najlepsza jest nalewka z arktycznej odmiany maliny.

Do najbardziej oryginalnych i popularnych dań kuchni szwedzkiej zalicza się:

  • kama – drobna kasza z rozdrobnionym groszkiem, zalana kwaśnym mlekiem
  • korp – sernik z kminkiem i solą
  • kahja – napój na bazie piwa, miodu, śmietany, podawany z dodatkiem białego sera;
  • verivorst – kaszanka
  • kringle – imbirowe ciasteczka w kształcie ósemek
  • Kihiline peedi-juustusalat – warstwowa sałatka z burakami

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.