Tapas w Hiszpanii

Kuchnia hiszpańska jest bardzo urozmaicona; wiele zależy od danego regionu. Możemy się spotkać zarówno z kuchnią śródziemnomorską, jak i z morską czy specyficzną dla ludów pasterskich.

Do najbardziej charakterystycznych produktów kuchni hiszpańskiej należą: ryby, owoce morza, różnego rodzaju warzywa, oliwa z oliwek. Z mięs najbardziej popularna jest jagnięcina i mięso królicze. Dochodzą do tego pikantne, dobrze doprawione wędliny.

Osobny rozdział zajmują małe przekąski – tapas, których nie można nie spróbować będąc w Hiszpanii.

Śniadanie

W związku z tym, że Hiszpanie wiele czasu spędzają poza domem, normą jest spożywanie posiłków w wielofunkcyjnych barach (połączenie baru, kawiarni, restauracji, piwiarni). Śniadania są tu serwowane do godziny 12.00. Zwykle są to dania na słodko, ale można też poprosić np. kanapkę z szynką czy z serem.

Obiad

Do godz. 16.00 podawane są obiady na ciepło. Turyści powinni skusić się na menú del día. To niedrogi obiad dwudaniowy. W jego cenę wliczony jest także deser, pieczywo i picie (do wyboru: piwo, wino, woda). Zarówno dwa dania, jak i deser można wybrać samodzielnie.

Kolacja

W Hiszpanii do kolacji zasiada się ok. godz. 20 – 21.00. W barze można wybrać coś z menú del día.

Sangría

Sangria to bardzo popularny napój w Hiszpanii. Powstanie na bazie czerwonego wina i owoców.

Wina

Wina w Hiszpanii pija się do posiłków; cieszą się dużą popularnością. Najczęściej Hiszpanie sięgają po wino Valdepeńa. Równie popularne jest wino Rioja; niestety jest znacznie droższe. Istnieje też wiele gatunków win regionalnych.

Za szklaneczkę wina w barze trzeba zapłacić ok. 0,3 € – 0,7 €, zaś za butelkę 1,80 -2,10 €.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.