Jajecznica po hiszpańsku
Składniki:
- 6 jajek
- 4 dojrzałe pomidory
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Pomidory sparzyć, po czym obrać ze skórek, a następnie miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć obraną wcześniej i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory. Całość dusić przez ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać rozkłócone jajka. Dokładnie wymieszać. Smażyć aż jajka się zetną. Jajecznicę posypać natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.
Patatas a lo pobre
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 zielone papryki
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- gałązka rozmarynu (niekonieczna)
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Układamy je w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą, zalewamy olejem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temp. 200ºC.
Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w plasterki. Po 20 min. Dokładamy do ziemniaków. Posypujemy rozmarynem, po czym pieczemy znowu przez 20 minut aż potrawa się zarumieni.
Danie podaje się jako przystawkę do mięs lub jako danie główne z jajkiem sadzonym.
Chłodnik andaluzyjski
Składniki:
- 1 litr niegazowanej wody mineralnej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine),
- 5 dojrzałych pomidorów,
- 4 czerwone papryki,
- 1 obrany, świeży ogórek,
- 1 kajzerka,
- 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, cukier, czerwony pieprz,
- kminek arabski do smaku
Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. To samo robimy z papryką i ogórkiem. Pokrojone warzywa wkładamy do miksera i zalewamy wodą z oliwą. Następnie dodajemy czosnek. Wszystko starannie miksujemy, aby nie było żadnych grudek. Dla pewności całość przecedzamy przez drobne sito i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. W przypadku, gdy pomidory nie mają dość intensywnego smaku można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Naczynie z tak przygotowanym chłodnikiem odstawiamy do lodówki. Mocno chłodzimy.
Podajemy z grzankami lub pieczywem pokrojonym w kosteczkę.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane