Jajecznica po hiszpańsku

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Pomidory sparzyć, po czym obrać ze skórek, a następnie miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Przesmażyć obraną wcześniej i pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory. Całość dusić przez ok. 15 min. Doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać rozkłócone jajka. Dokładnie wymieszać. Smażyć aż jajka się zetną. Jajecznicę posypać natką pietruszki. Podawać z białym pieczywem.

Patatas a lo pobre

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 zielone papryki
  • 1 duża cebula
  • 1 główka czosnku
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • gałązka rozmarynu (niekonieczna)
  • sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Układamy je w naczyniu do pieczenia, posypujemy solą, zalewamy olejem. Pieczemy w piekarniku ok. 20 min. w temp. 200ºC.

Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w plasterki. Po 20 min. Dokładamy do ziemniaków. Posypujemy rozmarynem, po czym pieczemy znowu przez 20 minut aż potrawa się zarumieni.

Danie podaje się jako przystawkę do mięs lub jako danie główne z jajkiem sadzonym.

Chłodnik andaluzyjski

Składniki:

  • 1 litr niegazowanej wody mineralnej,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine),
  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 4 czerwone papryki,
  • 1 obrany, świeży ogórek,
  • 1 kajzerka,
  • 2 kromki pieczywa testowego, zrumienionego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, cukier, czerwony pieprz,
  • kminek arabski do smaku

Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy na drobne kawałki. To samo robimy z papryką i ogórkiem. Pokrojone warzywa wkładamy do miksera i zalewamy wodą z oliwą. Następnie dodajemy czosnek. Wszystko starannie miksujemy, aby nie było żadnych grudek. Dla pewności całość przecedzamy przez drobne sito i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. W przypadku, gdy pomidory nie mają dość intensywnego smaku można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Naczynie z tak przygotowanym chłodnikiem odstawiamy do lodówki. Mocno chłodzimy.

Podajemy z grzankami lub pieczywem pokrojonym w kosteczkę.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.