Krem berliński

Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 125 g cukru pudru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1/8 l białego wina
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 1/4 l śmietanki 27-36%
  • 2 łyżki koniaku
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • 4 wiśnie koktajlowe
  • biszkopty lub kruche herbatniki

Jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, wino, sól oraz sok z cytryny ubić, a następnie wstawić w naczyniu do gorącej wody. Ubijać krem przez kilka minut do momentu aż zgęstnieje. Następnie wyjąć naczynie z kremem i wstawić je do zimnej wody. Mieszać podczas chłodzenia.

W międzyczasie śmietankę ubić, dodać do zimnego kremu i delikatnie wymieszać. Powoli dodawać koniaku. Odstawić do lodówki i poczekać aż się schłodzi. Udekorować pistacjami, wiśniami, ciastkami.

Labskaus

Składniki:

  • 375 g peklowanej wołowiny
  • 150 g peklowanej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • łyżka margaryny
  • 750 g ziemniaków
  • ogórki marynowane
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 4 jaja
  • 4 sardele

Mięso gotować aż do miękkości. Zemleć z dwoma ogórkami i odstawić na jakiś czas. W międzyczasie przegotowane ziemniaki wycisnąć za pomocą wyciskarki do kartofli. Wymieszać z odrobiną wywaru z mięsa aż do uzyskania jednolitej masy.

Mięso wymieszać z ziemniakami, dodać drobno posiekaną i uduszoną na margarynie cebulę. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i zmiażdżonym czosnkiem. Tak przygotowaną masę przełożyć na półmisek, obłożyć sadzonymi jajami i sardelami. Zamiast sardeli można zastosować śledzie marynowane. Podaje się je oddzielnie.

Tutki orzechowe

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 250 g grubo mielonych orzechów włoskich
  • 250 g cukru pudru
  • 4 białka

Przygotowanie ciasteczek rozpoczyna się od połączenia przesianej mąki z roztrzepanymi żółtkami. Dodać pokrojone w kawałki masło. Zagnieść ciasto. Uformować 35 kulek wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na desce, przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia ubić białka, dodać cukier. Ubijać do momentu dokąd nie powstanie jednolita masa kremowa. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.

Kulki ciasta rozwałkować bardzo cienko. Uformowane w ten sposób placuszki przekroić na połowy. Do ich środka dodać niepełną łyżeczkę nadzienia. Zwinąć tutki, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.