Krem berliński
Składniki:
- 4 jajka
- szczypta soli
- 125 g cukru pudru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1/8 l białego wina
- 6 łyżek soku z cytryny
- 1/4 l śmietanki 27-36%
- 2 łyżki koniaku
- 2 łyżki posiekanych pistacji
- 4 wiśnie koktajlowe
- biszkopty lub kruche herbatniki
Jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, wino, sól oraz sok z cytryny ubić, a następnie wstawić w naczyniu do gorącej wody. Ubijać krem przez kilka minut do momentu aż zgęstnieje. Następnie wyjąć naczynie z kremem i wstawić je do zimnej wody. Mieszać podczas chłodzenia.
W międzyczasie śmietankę ubić, dodać do zimnego kremu i delikatnie wymieszać. Powoli dodawać koniaku. Odstawić do lodówki i poczekać aż się schłodzi. Udekorować pistacjami, wiśniami, ciastkami.
Labskaus
Składniki:
- 375 g peklowanej wołowiny
- 150 g peklowanej wieprzowiny
- 2 cebule
- łyżka margaryny
- 750 g ziemniaków
- ogórki marynowane
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 1/2 ząbka czosnku
- 4 jaja
- 4 sardele
Mięso gotować aż do miękkości. Zemleć z dwoma ogórkami i odstawić na jakiś czas. W międzyczasie przegotowane ziemniaki wycisnąć za pomocą wyciskarki do kartofli. Wymieszać z odrobiną wywaru z mięsa aż do uzyskania jednolitej masy.
Mięso wymieszać z ziemniakami, dodać drobno posiekaną i uduszoną na margarynie cebulę. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i zmiażdżonym czosnkiem. Tak przygotowaną masę przełożyć na półmisek, obłożyć sadzonymi jajami i sardelami. Zamiast sardeli można zastosować śledzie marynowane. Podaje się je oddzielnie.
Tutki orzechowe
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 250 g grubo mielonych orzechów włoskich
- 250 g cukru pudru
- 4 białka
Przygotowanie ciasteczek rozpoczyna się od połączenia przesianej mąki z roztrzepanymi żółtkami. Dodać pokrojone w kawałki masło. Zagnieść ciasto. Uformować 35 kulek wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na desce, przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia ubić białka, dodać cukier. Ubijać do momentu dokąd nie powstanie jednolita masa kremowa. Dodać orzechy i ponownie wymieszać.
Kulki ciasta rozwałkować bardzo cienko. Uformowane w ten sposób placuszki przekroić na połowy. Do ich środka dodać niepełną łyżeczkę nadzienia. Zwinąć tutki, ułożyć na blasze i upiec w piekarniku.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane