Upodobania kulinarne Niemców są dość zróżnicowane; wiele zależy od części kraju, w której się akurat znajdujemy. Przykładowo północ Niemiec jest królestwem potraw z ryb i owoców morza. Natomiast w całym państwie można skosztować wyśmienitych dań mięsnych w zawiesistych, gęstych sosach. Specjalnością kuchni niemieckiej są golonki, pieczenie wołowe i wieprzowe. Dochodzą do tego świetnie przyrządzone knedle, pierogi, pyzy i kluski.

Jeśli zaś chodzi o napoje, to główną rolę odgrywa piwo, które Niemcy spożywają w ogromnych ilościach. W przypadku napojów bezalkoholowych palmę pierwszeństwa dzierży herbata. Niemcy lubią zarówno zwykłą herbatę czarną, jak i wszelkie napary ziołowe (np. rumiankową, miętową, koperkową). Z kolei kawę podaje się niezbyt mocną, parzoną przez filtr. Ogromnie popularne są zimne napoje bezalkoholowe (gazowane i soki). Tutejszą specjalnością jest również Spezi czyli Coca Cola wymieszana pół na pół z Fantą. Poza tym pija się sporo win, z których najlepsze są reńskie, mozelskie i frankońskie. Doskonałe są również wina musujące, określane mianem Sekt.

W kuchni niemieckiej występuje wiele interesujących, charakterystycznych potraw czy napojów. Najbardziej znane jest oczywiście tutejsze piwo, ale i oprócz niego warto zwrócić uwagę na takie dania, jak:

  • Matjestopf – czyli młode, solone śledzie z cebulką w śmietanie
  • Reibekuchen – placki ziemniaczane podawane zwykle na słodko, choć zdarza się, że i na ostro
  • Maultaschen – kwadratowe pierogi z wytrawnym, mięsnym nadzieniem
  • Kartoffelsuppe – kartoflanka z majerankiem i smażoną kiełbasą
  • Leberknodelsuppe – bawarski bulion podawany z wątrobianymi klopsikami
  • Schwarzwälder Kirschtorte – tort czekoladowy przekładany bitą śmietaną z wiśniami.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Jedno przemyślenie nt. „Kuchnia niemiecka w Berlinie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.