Mussaka wegetariańska

Składniki:

  • 5-6 bakłażanów
  • 4 ziemniaki
  • 2 duże cebule (pokrojone w drobne piórka)
  • 4 cukinie (pokrojone w cienkie plasterki)
  • 4 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • cukier
  • oliwa
  • sól, pieprz, oregano, tymianek
  • Sos beszamelowy:
  • 85g masła
  • 85g mąki
  • 600 ml mleka
  • jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser kefalotiri lub feta (opcjonalnie można zastąpić dowolnym serem)

Nieobrane bakłażany kroimy w dość cienkie talarki, po czym układamy je na sicie posypując każdą warstwę solą. Odstawiamy na co najmniej 30 minut, w trakcie których bakłażany powinny puścić gorzki sok.

Następnie opłukujemy je z soli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Bakłażany, cukinię, cebulę, paprykę i czosnek przekładamy do głębokiej brytfanki. Całość skrapiamy oliwą i podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas mi8eszamy warzywa aż do ich lekkiego zbrązowienia.

Ugotowane ziemniaki trzeba pokroić w talarki. Wykładamy nimi dno każdego z naczyń, w którym będzie zapiekana i podawana wegetariańska moussaka.

Zanim jednak to nastąpi należy przygotować sos beszamelowy, który pokryje wierzch potrawy, ochroni ją przed przypaleniem i doda specyficznego smaku. W rondelku trzeba rozpuścić masło, dodać do tego mąkę. Całość wymieszać na gładką papkę. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do wystygnięcia. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec dodać jajko i ser, całość dobrze wymieszać.

Jeśli dno naczyń pokryte jest już ziemniakami, to kładziemy na nie warzywa, rozdrobnione pomidory i doprawiamy oregano. Ponownie przykrywamy kolejną porcją duszonych warzyw. Zalewamy sosem beszamelowym.

Moussakę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180-200C) i pieczemy przez ok. 50 minut (do lekkiego zbrązowienia sosu).

Krewetki zapiekane w gęstym sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500g obranych krewetek (mogą być mrożone)
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów lub 1 opakowanie pomidorowego puree
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, oregano
  • feta w kawałku

Przygotowanie danie rozpoczynamy od rozgrzania na patelni oliwy z oliwek. Następnie krótko obsmażamy krewetki przyprawiające je w międzyczasie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę i przygotowujemy sos pomidorowy. W tym celu należy zeszklić cebulę, przeciśnięty czosnek i rozdrobnione pomidory z puszki. Całość doprawiamy cukrem, oregano i solą. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez 15 minut.

Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, po czym dodajemy krewetki. Wszystko delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy oregano i rozdrobnionym serem feta. Zapiekamy przez ok. 10 minut w temp. 200 C. Podajemy z chlebem, który doskonale wchłania sos.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.