Mussaka wegetariańska
Składniki:
- 5-6 bakłażanów
- 4 ziemniaki
- 2 duże cebule (pokrojone w drobne piórka)
- 4 cukinie (pokrojone w cienkie plasterki)
- 4 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- cukier
- oliwa
- sól, pieprz, oregano, tymianek
- Sos beszamelowy:
- 85g masła
- 85g mąki
- 600 ml mleka
- jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser kefalotiri lub feta (opcjonalnie można zastąpić dowolnym serem)
Nieobrane bakłażany kroimy w dość cienkie talarki, po czym układamy je na sicie posypując każdą warstwę solą. Odstawiamy na co najmniej 30 minut, w trakcie których bakłażany powinny puścić gorzki sok.
Następnie opłukujemy je z soli i osuszamy ręcznikiem papierowym. Bakłażany, cukinię, cebulę, paprykę i czosnek przekładamy do głębokiej brytfanki. Całość skrapiamy oliwą i podlewamy odrobiną wody. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 220 st. C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas mi8eszamy warzywa aż do ich lekkiego zbrązowienia.
Ugotowane ziemniaki trzeba pokroić w talarki. Wykładamy nimi dno każdego z naczyń, w którym będzie zapiekana i podawana wegetariańska moussaka.
Zanim jednak to nastąpi należy przygotować sos beszamelowy, który pokryje wierzch potrawy, ochroni ją przed przypaleniem i doda specyficznego smaku. W rondelku trzeba rozpuścić masło, dodać do tego mąkę. Całość wymieszać na gładką papkę. Stopniowo dolewać mleko, cały czas mieszając. Doprowadzić do temperatury wrzenia i odstawić do wystygnięcia. Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec dodać jajko i ser, całość dobrze wymieszać.
Jeśli dno naczyń pokryte jest już ziemniakami, to kładziemy na nie warzywa, rozdrobnione pomidory i doprawiamy oregano. Ponownie przykrywamy kolejną porcją duszonych warzyw. Zalewamy sosem beszamelowym.
Moussakę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180-200C) i pieczemy przez ok. 50 minut (do lekkiego zbrązowienia sosu).
Krewetki zapiekane w gęstym sosie pomidorowym
Składniki:
- 500g obranych krewetek (mogą być mrożone)
- 1 cebula drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub 1 opakowanie pomidorowego puree
- szczypta cukru
- oliwa
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, oregano
- feta w kawałku
Przygotowanie danie rozpoczynamy od rozgrzania na patelni oliwy z oliwek. Następnie krótko obsmażamy krewetki przyprawiające je w międzyczasie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę i przygotowujemy sos pomidorowy. W tym celu należy zeszklić cebulę, przeciśnięty czosnek i rozdrobnione pomidory z puszki. Całość doprawiamy cukrem, oregano i solą. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez 15 minut.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos, po czym dodajemy krewetki. Wszystko delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy oregano i rozdrobnionym serem feta. Zapiekamy przez ok. 10 minut w temp. 200 C. Podajemy z chlebem, który doskonale wchłania sos.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane