Zdrowa kuchnia grecka

W kuchni greckiej podstawowym i niezastąpionym składnikiem jest przede wszystkim oliwa z oliwek. Dodaje się ją niemal do wszystkich potraw, sosów, sałatek etc. Służy do smażenia. Warto podkreślić, iż jest zdrowa i lekkostrawna, choć osoby nie obeznane ze zwyczajami kuchni greckiej mogą być zaskoczone ilością tego składnika w poszczególnych pokarmach.

Kuchnia Grecji należy do najlepszych na świecie. Podaje się tu lekko letnie posiłki. Nie ma ustalonej kolejności serwowania żadnego z dań i przystawek. Każde danie traktuje się jako równie ważne. Na środku stołu zawsze znajduje się koszyk z pieczywem i woda do picia. Dalej stoją talerze z mięsem i ziemniakami oraz wszelkimi dodatkami. Każdy częstuje się tym na co ma akurat ochotę. Rachunek dzieli się po równo między wszystkich uczestników spotkania.

Kawa frappe

Jest to jeden z ulubionych napojów Greków. Kawę frappe podaje się w wysokich szklankach. Napój przyrządza się na bazie wody mineralnej oraz z dodatkiem mleka i cukru. Przygotowanie kawy odbywa się w specjalnym mikserze.

Wino greckie

Najpopularniejszym gatunkiem greckiego wina jest Retsina. To wino bardzo młode, konserwowane żywicą sosnową, dzięki czemu posiada specyficzny smak i aromat. Nie wymaga leżakowania dłuższego niż kilka tygodni.

Ser feta

Feta to najpopularniejszy ser w całej Grecji. Jego wyrabianiem zajmują się wszyscy mieszkańcy, ale najsmaczniejszą fetę przygotowują na północy kraju. Sporządza się go jedynie z mleka owczego bądź z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego. Nie używa się środków koloryzujących ani konserwujących. Powinien dojrzewać przez dwa miesiące w zalewie solnej. Ma białą barwę i jest nieco słony w smaku.

Legenda głosi, że fetę otrzymali Grecy od boskich mieszkańców Olimpu.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Jedno przemyślenie nt. „Kuchnia grecka w Atenach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.