Łosoś gotowany w mleku

Składniki:

  • 500 g łososia
  • 140 g warzyw (cebula, pietruszka, marchewka),
  • 260 g mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • posiekana natka lub koperek
  • sól, pieprz, liść laurowy

Rybę pokroić na kawałki, cebulę w krążki, marchewkę zetrzeć, korzeń pietruszki posiekać. Całość przełożyć do rondelka, spryskać każdą warstwę warzyw olejem, posolić i popieprzyć. Zalać gorącym mlekiem. Dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu przez 10 – 15 minut. Przed końcem gotowania dodać śmietanę. Rybę podawać posypaną zieleniną z gotowanymi ziemniakami.

Śledź w warzywach

Składniki:

  • 1 solony śledź
  • 150 g ugotowanych warzyw (marchewki, buraków, zielonego groszku)
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 10 g chrzanu
  • sól i cukier do smaku
  • posiekana dymka lub szczypiorek.

Śledzia wymoczyć i zdjąć z niego skórkę. Pokroić na kawałki. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na wierzch wyłożyć kawałki śledzia. Wymieszać śmietanę, chrzan, sól i cukier. Tak przygotowanym sosem zalać śledzia z warzywami. Posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem.

Sałatka mięsno – warzywna

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 4 jajka
  • 45 dag gotowanego mięsa
  • 20 – 25 dag zielonego groszku
  • 2 – 3 ogórki konserwowe
  • sól
  • 20 – 25 dag majonezu.

Ugotować ziemniaki i marchewki w łupinach. Ugotować jajka. Obrać warzywa i jajka. Ziemniaki, marchewkę, jajka, mięso ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać groszek. Posolić. Schłodzić. Przed podaniem wymieszać z majonezem.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.