Łosoś gotowany w mleku
Składniki:
- 500 g łososia
- 140 g warzyw (cebula, pietruszka, marchewka),
- 260 g mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- posiekana natka lub koperek
- sól, pieprz, liść laurowy
Rybę pokroić na kawałki, cebulę w krążki, marchewkę zetrzeć, korzeń pietruszki posiekać. Całość przełożyć do rondelka, spryskać każdą warstwę warzyw olejem, posolić i popieprzyć. Zalać gorącym mlekiem. Dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu przez 10 – 15 minut. Przed końcem gotowania dodać śmietanę. Rybę podawać posypaną zieleniną z gotowanymi ziemniakami.
Śledź w warzywach
Składniki:
- 1 solony śledź
- 150 g ugotowanych warzyw (marchewki, buraków, zielonego groszku)
- 100 g kwaśnej śmietany
- 10 g chrzanu
- sól i cukier do smaku
- posiekana dymka lub szczypiorek.
Śledzia wymoczyć i zdjąć z niego skórkę. Pokroić na kawałki. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na wierzch wyłożyć kawałki śledzia. Wymieszać śmietanę, chrzan, sól i cukier. Tak przygotowanym sosem zalać śledzia z warzywami. Posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem.
Sałatka mięsno – warzywna
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 3 marchewki
- 4 jajka
- 45 dag gotowanego mięsa
- 20 – 25 dag zielonego groszku
- 2 – 3 ogórki konserwowe
- sól
- 20 – 25 dag majonezu.
Ugotować ziemniaki i marchewki w łupinach. Ugotować jajka. Obrać warzywa i jajka. Ziemniaki, marchewkę, jajka, mięso ogórki pokroić w małą kostkę. Dodać groszek. Posolić. Schłodzić. Przed podaniem wymieszać z majonezem.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane