Kuchnia łotewska

Kuchnia łotewska nie należy do zbyt wyszukanych i urozmaiconych w smaku. Nie zmienia to jednak faktu, że serwuje dania bogate w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Jest wyjątkowo odżywcza, ale i ciężkostrawna.

Nie da się ukryć, iż kuchnia łotewska rybami i potrawami mącznymi stoi. Jako, że jest to kraj nadbałtycki królują tu dania z łososia, śledzi, pstrągów, szprotek czy płastugi. Ryby te podaje się na wiele sposobów, np. jako wędzone, duszone, marynowane, suszone czy też nadziewane. Nie może też zabraknąć ryb w zupach bądź sałatkach.

Jeśli zaś chodzi o potrawy mączne, to bez problemu spotkamy tu pierogi pod wieloma postaciami (ze słoniną, boczkiem, kapustą, twarogiem, etc.), makarony, bułki z serem, marmoladą lub makiem. Nie mówiąc już o pączkach i rogalikach z lukrem. Łotewskim przysmakiem jest pieczywo razowe i żytnie. Warto też pokusić się o chleb z dodatkiem kminku.

Co ciekawe, na Łotwie bardzo rzadko jada się zupy (najpopularniejsza jest zupa z chleba kukurydzianego i śmietany). Łotysze nie gotują ich, ponieważ warzywa są tu bardzo drogie i trudne do uprawy. Z tego też względu tutejsze gospodynie nauczyły się wykorzystywania wszystkich darów natury oraz resztek produktów, które im pozostają. Zwykle przyrządzają z nich smaczne zapiekanki lub sałatki.

Kuchnia łotewska jest oparta w dużej mierze na potrawach mięsnych. Łotysze gustują szczególnie w golonce wieprzowej i galaretce wieprzowej. Bardzo chętnie sięgają po pierogi nadziewane słoniną bądź tłustym boczkiem. Oprócz tego zajadają się daniami z wieprzowiny. Znacznie rzadziej przygotowują potrawy z drobiu, wołowiny lub baraniny.

A jakie dodatki królują na tutejszych stołach? W przypadku drugiego dania obowiązkowe są ziemniaki, kapusta i kminek. Jeśli kapusta, to koniecznie kiszona. Oprócz tego Łotysze bardzo chętnie sięgają po piwo (najlepsze to Aldaris).

Charakterystyczne dania kuchni łotweskiej:

  • Bacon Buns – pierogi z zasmażanym boczkiem i cebulą
  • Frikadelu zupa – rosół z klopsikami
  • Skaba putra – żurek krem
  • Karbonade – panierowane kotlety wieprzowej
  • Rasols – sałatka ziemniaczana
  • Manna – deser kremowy na zimno; może być podawany np. z sosem żurawinowym
  • Ciasto Alexander – babka z malinami
  • Loaf jabłkowy – deser jabłkowy

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.