Kuchnia łotewska
Kuchnia łotewska nie należy do zbyt wyszukanych i urozmaiconych w smaku. Nie zmienia to jednak faktu, że serwuje dania bogate w składniki odżywcze, minerały i witaminy. Jest wyjątkowo odżywcza, ale i ciężkostrawna.
Nie da się ukryć, iż kuchnia łotewska rybami i potrawami mącznymi stoi. Jako, że jest to kraj nadbałtycki królują tu dania z łososia, śledzi, pstrągów, szprotek czy płastugi. Ryby te podaje się na wiele sposobów, np. jako wędzone, duszone, marynowane, suszone czy też nadziewane. Nie może też zabraknąć ryb w zupach bądź sałatkach.
Jeśli zaś chodzi o potrawy mączne, to bez problemu spotkamy tu pierogi pod wieloma postaciami (ze słoniną, boczkiem, kapustą, twarogiem, etc.), makarony, bułki z serem, marmoladą lub makiem. Nie mówiąc już o pączkach i rogalikach z lukrem. Łotewskim przysmakiem jest pieczywo razowe i żytnie. Warto też pokusić się o chleb z dodatkiem kminku.
Co ciekawe, na Łotwie bardzo rzadko jada się zupy (najpopularniejsza jest zupa z chleba kukurydzianego i śmietany). Łotysze nie gotują ich, ponieważ warzywa są tu bardzo drogie i trudne do uprawy. Z tego też względu tutejsze gospodynie nauczyły się wykorzystywania wszystkich darów natury oraz resztek produktów, które im pozostają. Zwykle przyrządzają z nich smaczne zapiekanki lub sałatki.
Kuchnia łotewska jest oparta w dużej mierze na potrawach mięsnych. Łotysze gustują szczególnie w golonce wieprzowej i galaretce wieprzowej. Bardzo chętnie sięgają po pierogi nadziewane słoniną bądź tłustym boczkiem. Oprócz tego zajadają się daniami z wieprzowiny. Znacznie rzadziej przygotowują potrawy z drobiu, wołowiny lub baraniny.
A jakie dodatki królują na tutejszych stołach? W przypadku drugiego dania obowiązkowe są ziemniaki, kapusta i kminek. Jeśli kapusta, to koniecznie kiszona. Oprócz tego Łotysze bardzo chętnie sięgają po piwo (najlepsze to Aldaris).
Charakterystyczne dania kuchni łotweskiej:
- Bacon Buns – pierogi z zasmażanym boczkiem i cebulą
- Frikadelu zupa – rosół z klopsikami
- Skaba putra – żurek krem
- Karbonade – panierowane kotlety wieprzowej
- Rasols – sałatka ziemniaczana
- Manna – deser kremowy na zimno; może być podawany np. z sosem żurawinowym
- Ciasto Alexander – babka z malinami
- Loaf jabłkowy – deser jabłkowy
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane