Bawarskie knedle
Składniki:
- owoce suszone 25 dag
- cynamon 1/2 łyżeczki
- cukier 3 łyżki
- mleko 125 ml
- masło 8 dag
- jajko 1 szt.
- drożdże 3 dag
- boczek wędzony 15 dag
- mąka 1/2 kg
Owoce pokroić na niewielkie kawałki, moczyć przez 3 godziny w 0,5 l ciepłej wody. Po tym czasie dodać cynamon i 2 łyżki cukru. Gotować przez 10 min. na dużym ogniu. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i pokruszonymi drożdżami. Dodać 5 dag masła, ciepłe mleko i jajko. Na koniec zagnieść ciasto. Uformować 4 knedle. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie w płaskim garnku stopić resztę masła, lekko zrumienić w nim pozostały cukier i dodać szczyptę soli. Ułożyć na tym knedle. Na garnku położyć wilgotną ściereczkę, nakryć przykrywką. Gotować maksymalnie 20-30 min. na średnim ogniu.
Boczek pokroić na kawałeczki, mocno wysmażyć. Posypać nim knedle. Można też podać knedle z suszonymi owocami zamiast boczku.
Gulasz z kiełbasą z patelni
Składniki:
- kiełbasa pikantna 50 dag
- ziemniaki 8 szt.
- oliwki czarne 20 szt.
- papryka chili 1 szt.
- czosnek 1 ząbek
- oliwa 5 łyżek
- sól
- pieprz czarny do smaku
- zioła 1 do ozdoby
Ziemniaki obrać i ugotować na półtwardo; powinno to zająć maksymalnie ok. 15 minut. Jeśli ziemniaki są młode, to można je ugotować w mundurkach. Kiedy lekko przestygną trzeba je pokroić w grubą kostkę. Obrany ząbek czosnku smażyć na 5 łyżkach oliwy, dopóki nie nabierze złotego koloru. Następnie dodać ziemniaki i przyrumienić je na średnim ogniu.
Następnie należy kiełbasę pokroić na kawałki o długości 10 cm. Dodać ją do ziemniaków. Razem z oliwkami smażyć jeszcze przez 10 minut. Jeżeli potrawa zacznie przywierać do dna, można ją podlać chochelką wody lub lekkim rosołem warzywnym przygotowanym np. z kostki).
Gotowe danie przyprawia się do smaku solą, pieprzem i pokruszoną papryczką chili. Tuż przed podaniem należy je udekorować świeżymi ziołami
Faszerowane ziemniaki
Składniki:
- ziemniaki 8 szt.
- kapusta kiszona 30 dag
- cebula 1 szt.
- jajka 4 szt.
- kiełbasa 10 dag
- masło 3 łyżki
- olej 2 łyżki
- bułka tarta 2 łyżki
- szczypior – szczypta
- sól, pieprz czarny
Obrane ziemniaki zawinąć w kawałek folii aluminiowej. Ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piec przez 50 minut.
W międzyczasie trzeba ugotować na twardo dwa jajka. Obrać cebulę i grubo ją posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę, zaś kapustę opłukaną i odciśniętą poszatkować. Jajka ugotowane obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, mieszając usmażyć na szklisto. Dołożyć kiełbasę i zrumienić. Dodać kiszoną kapustę i podlać odrobiną wody. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zmniejszyć płomień i dusić przez ok. 35 minut. Kapustę z kiełbasą wymieszać z posiekanymi jajkami i surowymi jajkami.
Kiedy ziemniaki się już upieką, trzeba je odwinąć z folii, z każdego ściąć wierzch, wydrążyć środek, pozostawiając przy tym ściankę o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieść i połączyć z farszem. Napełnić ziemniaki, wierzch polać tartą bułką zrumienioną na maśle. Zapiekać 10 min. w temp. 200 st. C. Na koniec całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Szparagi z czosnkiem i imbirem
Składniki:
- 1 kg zielonych szparag (mogą być białe)
- 3 ząbki czosnku
- ok. 2 cm świeżego imbiru
- 20 dag pomidorów koktajlowych
- oliwa z oliwek
- biały ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Szparagi pokroić na 4 – centymetrowe kawałki, a czosnek na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej przez ok. 10 min. szparagi i czosnek. Dodać drobno posiekany imbir. Całość posolić, popieprzyć i zaprawić octem do smaku. Na koniec dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki i dusić jeszcze przez ok. 10 min.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane