Kuchnia niemiecka
Kuchnia niemiecka nie należy do kuchni jednolitych. Stanowi raczej mieszankę smaków i naleciałości z sąsiednich państw. Poza tym w zależności od regionu zmieniają się również upodobania kulinarne samych Niemców. Wspólnym mianownikiem jest jedzenie tłuste, pełne potraw mięsnych. Jest to szczególnie widoczne w Bawarii.
Niemcy kochają wieprzowinę, co uwidacznia się w takich potrawach jak gotowana bądź pieczona golonka, peklowana lub lekko podwędzona wieprzowina oraz kiełbasa na ciepło lub zimno. Oprócz tego chętnie jada się drób, zwłaszcza gęsi i kurczaki.
Jeśli chodzi o zupy, to nie są zbyt popularne. Do najczęściej przyrządzanych zalicza się Gulaschsuppe, ostra zupa Bohnensuppe czy zupa z czerwonej cebuli Bohnensuppe, w Bawari często jada się Leberknödelsuppe z knedlami. Na północy kraju popularne są ryby, a zwłaszcza pstrąg. Z warzyw Niemcy najczęściej używają kapusty pod każdą postacią, szparagów i ziemniaków, które dodają do mnóstwa sałatek.
Republika Niemiecka jest kojarzona zwłaszcza z piwem, które zajmuje tu szczególnie ważne miejsce. Nie ma w tym nic dziwnego, jeśli weźmie się pod uwagę fakt, że w kraju tym funkcjonuje 40% wszystkich browarów na świecie. Obecnie jest ich ponad 1200. Pod tym względem przoduje zwłaszcza Bawaria, w której ulokowało się 800 browarów. Należy podkreślić, że wszystkie zakłady zachowują najwyższe standardy jakości przy produkcji omawianego trunku.
przyjeżdzajcie jest pięknie!nie sposób się nudzić!miasto urzeka!
jestem wlasnie na Bawarii,to prawda je sie tlusto,ale tylko w zimniejszych porach a jak sie zrobi cieplo przechodza nawarzywa,duzo makaronu,kuchnia jest prosta,pozywna i niewyszukana