Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona. Nawet najbardziej wybredni znajdą tutaj smaki dla siebie. Poza pysznościami, które można spróbować właściwie na całym świecie, w Dubrowniku możemy spodziewać się tradycyjnej kuchni opartej przede wszystkim na świeżych warzywach i owocach pochodzących z lokalnych upraw. Do tego mięso i ryby naprawdę wysokiej jakości, obficie przyprawiane. W wielu daniach nie brak także oliwy i to w dużej ilości.

Dania, z których słynie Dubrownik to między innymi zielona menestra – danie z wędzonego mięsa i duszonej kapusty. Warto posmakować także sałatki z ośmiornicy, czarnego risotto, skorupiaków oraz grillowanych sardynek. Do dań rybnych używane są najświeższe ryby z głębin Adriatyku oraz skorupiaki hodowane w czystych wodach morskich.

Spośród słodyczy można zakosztować w miejscowych deserach takich jak: Dubrownicka Rozata (podobna do creme brulee), ciasto Ston, kotonjata (pudding z pigwy) a także arancini (kandyzowana skórka pomarańczowa).

Spośród wysokoprocentowych trunków najbardziej znane są tu czerwone wina, szczególnie Plavac Mali, które swoją nazwę zawdzięcza małym, ciemnoniebieskim winogronom uprawianym w centralnej części, nieopodal Półwyspu Peljesac.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.