Kuchnia polska w Warszawie


Obecnie bardzo dużo osób przypuszcza, że prawdziwa kuchnia warszawska nigdy nie istniała. Stanowiła raczej zlepek różnych rodzajów kuchni, rozmaitych smaków i potraw. Doprawdy trudno tu odnaleźć kultowe potrawy, z których Warszawa słynęłaby w kulinarnym świecie. Nie ma tu takich dań, jak chociażby poznańskie rogale Świętego Marcina, czy pierogi śląskie. Nie znaczy to jednak, że kuchnia warszawska jest uboga i mało zróżnicowana. Wręcz przeciwnie, stanowi prawdziwy tygiel smaków...

Na różnorodność kuchni warszawskiej z całą pewnością wpłynął fakt, iż do stolicy przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Wielu z nich zostaje tu na stałe, w związku z czym zaszczepia w warszawskim gruncie swoje przyzwyczajenia kulinarne. Nic więc dziwnego, że bez problemu znajdziemy tu krakowską czarninę, potrawy z ryb czy smaczne knedle i pierogi typowe dla kuchni galicyjskiej. Co ciekawe, właśnie ta rozmaitość będąca najważniejszym wyznacznikiem kuchni warszawskiej, sprawia jednocześnie, że jest to kuchnia najbardziej zbliżona do kuchni polskiej.

Dania charakterystyczne dla kuchni warszawskiej

  • flaczki po warszawsku
  • pulpety
  • zupa grzybowa
  • gęś pieczona z jabłkami
  • zrazy wołowe
  • gęś duszona z czerwoną kapustą
  • fafernuchy - kopytka polewane sokiem z buraków cukrowych
Poleć nas: Poleć na Facebook'u Poleć na Google+

drukuj: 

Drukuj przewodnik - Kuchnia polska - Warszawa
Poleć na Facebook'u Poleć na Google+




alicante amsterdam ateny barcelona berlin bratyslawa bruksela budapeszt bukareszt burgas dublin dubrownik florencja hanower helsinki istambuł kijow kopenhaga kraków lizbona londyn lwów madryt mediolan monachium moskwa odessa oslo paryż poznań praga ryga rzym sankt petersburg split sztokholm tallinn warszawa wenecja wiedeń wilno
Warszawa

Znajdź NOCLEG (hotel / hostel / pensjonat / B&B)

Zameldowanie:
 - 

Wymeldowanie:
  

Cel podróży:

Sortuj wg:

POLECAMY


Tanie
podróżowanie

e-book pdf za 0 zł
29 stron porad

POBIERZ

52.2287,21.0063
Warszawa