Flaczki po warszawsku
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych, bardzo dokładnie oczyszczonych i umytych
- 1,5 litra bulionu wołowego (najlepiej domowego)
- 2 duże marchwie
- 2 średnie pietruszki
- średni seler
- średnia cebula
- 2 średnie pory (tylko białe części)
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- duża szczypta imbiru
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- 4 zmielone ziarna ziela angielskiego
- pół łyżeczki białego pieprzu
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- niewielki liść laurowy
- pół łyżeczki przyprawy do zup
- sól do smaku
- 100 ml białego półwytrawnego wina
Przygotowanie flaków zaczynamy od ich oczyszczenia i zalania wrzątkiem. Następnie gotujemy je przez 15 minut. Po kwadransie odlewamy wodę, zaś flaczki przepłukujemy gorącą wodą, przekładamy do większego garnka i zalewamy wrzącym bulionem. Gotujemy przez kilka godzin na małym ogniu, tak aby flaczki były miękkie. Po ich ugotowaniu odstawiamy je do następnego dnia.
Na drugi dzień flaczki należy ponownie zagotować w bulionie. W międzyczasie trzeba warzywa pokroić w cienkie paseczki i udusić je na połowie masła. Warzywa dodaje się do wrzących flaczków i gotuje na niewielkim ogniu przez kolejny kwadrans.
W czasie kiedy flaki gotują się z warzywami, można przygotować zasmażkę. Robi się ją z reszty masła i mąki. Tak przygotowaną zasmażką zaprawia się flaki. Na koniec trzeba dodać przyprawy i wino, po czym znowu zagotować zupę na małym ogniu przez kolejny kwadrans.
Pulpety
Składniki:
- 20 dag wątróbki gęsiej lub cielęcej
- łyżka szpiku wołowego
- 1 lekko ubite jajko
- łyżka bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- bułka tarta (ok. 6-8 łyżek)
Robienie pulpetów zaczyna się od oczyszczenia wątróbki z żyłek i jej drobnego posiekania. Następnie dodaje się jajko, natkę i przyprawy. Całość trzeba dokładnie wymieszać. Kolejnym krokiem jest dodanie bułki tartej w takiej ilości, aby można było formować kulki. Pulpety wrzucać do wrzącej wody i gotować je przez pół godziny na małym ogniu.
Zupa grzybowa z prośnianek
Składniki:
- 1/2 kg świeżych grzybów (prośnianek)
- 10 dag makaronu
- 1/2szklanki śmietany
- kilka ziemniaków
- natka pietruszki
Wbrew pozorom przygotowanie tej zupy jest bardzo proste. Wystarczy zagotować wywar z warzyw, dodać do niego grubo pokrojone grzyby, kartofle i makaron. Całość gotuje się aż do uzyskania miękkości wszystkich produktów. Przed podaniem zupę prośnianek zaprawia się solą, pieprzem, 1/2 szklanki śmietany i posiekaną natką pietruszki.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane