Obecnie bardzo dużo osób przypuszcza, że prawdziwa kuchnia warszawska nigdy nie istniała. Stanowiła raczej zlepek różnych rodzajów kuchni, rozmaitych smaków i potraw. Doprawdy trudno tu odnaleźć kultowe potrawy, z których Warszawa słynęłaby w kulinarnym świecie. Nie ma tu takich dań, jak chociażby poznańskie rogale Świętego Marcina, czy pierogi śląskie. Nie znaczy to jednak, że kuchnia warszawska jest uboga i mało zróżnicowana. Wręcz przeciwnie, stanowi prawdziwy tygiel smaków…
Na różnorodność kuchni warszawskiej z całą pewnością wpłynął fakt, iż do stolicy przyjeżdżają ludzie z całej Polski. Wielu z nich zostaje tu na stałe, w związku z czym zaszczepia w warszawskim gruncie swoje przyzwyczajenia kulinarne. Nic więc dziwnego, że bez problemu znajdziemy tu krakowską czarninę, potrawy z ryb czy smaczne knedle i pierogi typowe dla kuchni galicyjskiej. Co ciekawe, właśnie ta rozmaitość będąca najważniejszym wyznacznikiem kuchni warszawskiej, sprawia jednocześnie, że jest to kuchnia najbardziej zbliżona do kuchni polskiej.
Dania charakterystyczne dla kuchni warszawskiej
- flaczki po warszawsku
- pulpety
- zupa grzybowa
- gęś pieczona z jabłkami
- zrazy wołowe
- gęś duszona z czerwoną kapustą
- fafernuchy – kopytka polewane sokiem z buraków cukrowych
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane
A propos powyższego wpisu – w restauracji Akademia jest najlepsza polska kuchnia jaką jadłem w Warszawie :)