Knedliki z polędwicą wołową

Składniki:

  • polędwica wołowa 80 dag
  • cebula 3 szt
  • marchewka 1 szt
  • pietruszka 1 szt
  • seler 1/2 szt
  • kajzerka 6 szt
  • mąka 10 dag
  • żółtko 2 szt
  • mleko 100 ml
  • bulion 1 szklanka
  • masło 10 dag
  • śmietana kwaśna 1 szklanka
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • papryka mielona 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta
  • goździki 1 szczypta
  • listek laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta

Aby przygotować knedliki, należy najpierw dokładnie umyć polędwicę, natrzeć ją solą i pieprzem. Następnie marchew, pietruszkę, seler i 2 cebule pokroić w kostkę, po czym włożyć je do brytfanki razem z polędwicą. Dodać kilka goździków, liść laurowy, ziele angielskie. Skropić 3 łyżkami roztopionego masła. Włożyć do piekarnika i piec przez 20 min. w temp. 220 st. C. Po 10 min. polędwicę obrócić. Temperaturę obniżyć do 180 st. C. Po upływie wyznaczonego czasu, wlać bulion i piec polędwicę przez kolejne 20 min.

Sos z pieczenia z warzywami przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną, zagotować, doprawić koncentratem i papryką.

Kajzerki i obraną cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na reszcie masła. Ostudzić, dodać roztrzepane z żółtkami mleko, mąkę i posiekaną natkę. Doprawić gałką, solą i pieprzem. Z masy uformować wałek, owinąć płótnem, i bardzo mocno zacisnąć brzegi ciasta. Włożyć do wrzącej wody, gotować przez 30 min. Zahartować zimną wodą, odwinąć i pokroić w plastry. Knedliki podawać z polędwicą i sosem.

Czeska kwaśna zupa

Składniki:

  • rozczyn chlebowy 1 szklanka
  • grzyby suszone 2 garście
  • cebula 1 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • kminek 1 szczypta
  • sól 1 do smaku
  • masło 150 g
  • jajka 4 szt
  • ziemniaki 1 kg

Suszone grzyby moczyć przez kilka godzin w letniej wodzie. Po tym czasie rozczyn chlebowy rozmieszać z dwoma szklankami wody. Tak uzyskany napar przelać przez sitko do garnka, po czym dodać grzyby, uduszoną na maśle, drobno posiekaną cebulę, kminek i sól. Gotować ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać drobno posiekany czosnek. Jajka usmażyć na maśle, ułożyć na talerzach, zalać zupą. Przed podaniem położyć na skraju talerza po kawałeczku masła.

Gulasz piwny

Składniki:

  • wieprzowina 50 dag
  • cebula 2 szt.
  • olej słonecznikowy 50 ml
  • kminek 1 łyżeczka
  • piwo jasne 0,5 L
  • papryka mielona 1 łyżka
  • chleb razowy 1 kromka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1/2 łyżeczki

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, obsypać delikatnie sproszkowaną papryką, zaś cebule obrać, pokroić w grubą kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso. Cały czas mieszać, smażyć przez max 10 minut. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa. Rondel przykryć i gotować przez 45 minut na małym ogniu.

W międzyczasie pokruszyć drobno chleb razowy, dodać do mięsa razem z resztą piwa. Gotować na małym ogniu dodatkowo przez 15 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z knedlami bułczanymi.

Palaczinki – czeskie naleśniki

Składniki:

  • mąka 1 filiżanka
  • mleko 1 filiżanka
  • jajko 1 szt.
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
  • masło 2 łyżki
  • sól 1/4 łyżeczki

Utrzeć mikserem jajko z mlekiem. Dodać do tego sól, stopione i przestudzone masło, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Rozgrzać i lekko natłuść patelnię, po czym smażyć na niej jak najcieńsze naleśniki.

Palaczinki złożyć w chusteczki, polewać czekoladą, bitą śmietaną z owocami. Można też posmarować je – wzorem Czechów – masą orzechową.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.