Kuchnia czeska

Kuchnia czeska inspirowała się przez wieki kuchniami państw sąsiadujących. Obecnie kojarzona jest głównie z knedlami polanymi sosem, podanymi z mięsem i kapustą. Równie często podaje się tu gulasz bądź pieczeń z polędwicy w śmietanie.

Istotną pozycję w kuchni czeskiej zajmują lubiane mięsa. Najczęściej przyrządza się dania na bazie wołowiny, wieprzowiny, cielęciny i drobiu. Mięso musi być dobrze doprawione i wypieczone.

Czesi lubią także zupy. Królują zupy na bazie bulionu z mięsa czerwonego lub z ryb. Mogą być zaprawiane śmietaną bądź zasmażką. Najpopularniejsze zupy, to: kartoflanka, czosnkowa i gulaszowa. Jeśli zaś chodzi o drugie danie, to bardzo często serwuje się smażoną rybę (przede wszystkim karpia lub pstrąga).

Słodkości

Czesi lubią jeść słodycze oraz wszelkie odmiany ciast i ciasteczek. Dużą popularnością cieszą się wafle karlowarskie, sprzedawane na ciepło przez ulicznych sprzedawców. Oprócz tego smakują im racuchy i naleśniki.

Piwo

Czeskie piwo jest bardzo znane zagranicą. Jego receptura powstawała przez dziesiątki lat. Obecnie produkuje się dwa rodzaje tego trunku: dvanáctka i desítka, różniące się między sobą zawartością słodu. Pierwsze z nich zawiera 12% słodu, zaś drugie – 10.

Specjalnością Czechów jest piwo jasne, aczkolwiek produkują też wysokiej jakości piwo ciemne. O jakości trunku świadczy odpowiednia wysokość piany oraz klarowność. Jeśli te wymogi nie zostały spełnione, to piwo uznaje się za gorszej klasy. Obowiązkowo do piwa należy podać zakąskę. Może to być kiełbaska lub ser pleśniowy marynowany z papryczkami, czosnkiem i ziołami.

Do najpopularniejszych gatunków zalicza się Pilzner (Prazdroj z Pilzna) i Budvar (z Czeskich Budziejowic). Natomiast największymi browarami są Prazdroi i Gambrinus.

Becherovka

Becherovka jest słynną czeską wódką produkowaną na bazie ziół i korzeni. Jej receptura jest pilnie strzeżona od wieków.

Becherovka odznacza się złocistą barwą i mocnym ziołowym smakiem. Uzyskuje się to dzięki co najmniej kilkumiesięcznemu leżakowaniu w dębowych beczkach.

Becherovkę podaje się schłodzoną bądź z dodatkiem toniku.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.