Kuchnia rosyjska

Kuchnia rosyjska jest dość smaczna, ale i ciężkostrawna. Jest przy tym bardzo zróżnicowana, co wynika z faktu, iż Rosja zajmuje ogromną powierzchnię. Można tu spotkać zarówno smaki typowe dla kuchni europejskiej, jak i azjatyckiej. Taka kompilacja owocuje jedzeniem smacznym, dobrze przyprawionym, którego jest naprawdę sporo.

Do ulubionych produktów spożywczych Rosjan zaliczają się zboża i ich wszelkie przetwory, produkty mączne, kasze, nabiał, miód oraz wszystko to, co rośnie w lesie: grzyby, jagody, dzikie maliny, orzechy.

W Rosji jada się mnóstwo ryb i mięsa. Wynika to z faktu iż jest tu dużo łowisk. Popularny, aczkolwiek dość drogi, jest również kawior. Co ciekawe, w dawnych czasach kawior spożywali tylko biedacy, bowiem mięso z ryb było dostarczane na stoły bogatych. Kawior był wtedy jedyną pozostałością po połowie.

Jeśli chodzi o zupy, to są one niezwykle popularne. Do tych, które podaje się najczęściej trzeba zaliczyć soliankę, kapuśniak, barszcze i zupy rybne.

W omawianym kraju pija się dużo mocnych alkoholi. Oprócz tego Rosjanie piją sporo herbaty. Ponadto podaje się zakuski, czyli przystawki na zimo lub gorąco. Z reguły jest to kawior, jakaś sałątka, śledzie, pierożki lub Biliny z mąki gryczanej. Tego typu dania zapija się wódką. Stosuje się również rozmaite kwasy do picia, np. chlebowy.

Napoje alkoholowe

Piwo

Chociaż Rosja kojarzy się głównie z piciem wódki, to jednak pomału zaczyna ją wypierać piwo. Jest ono bardzo smaczne i tanie – kosztuje zaledwie ok. 10 rubli.

W tutejszych browarach produkuje się wiele gatunków piw, w tym 16,5 – procentowe.

Wino

Największy zainteresowaniem kupujących cieszą się wina musujące (szampany). Zarówno zwykłe wina, jak i szampany dzielą się na: bardzo wytrawne tzw. briut, wytrawne czyli suchoje, półwytrawne połusuchoje, półsłodkie (połusłodkoje) a także słodkie (słodkoje).

Za butelkę wina trzeba zapłacić w sklepie ok. 120 rubli, zaś w restauracji ok. 230 – 250 rubli.

Wódki

W Rosji produkuje się na ogół wódki z pszenicy, żyta i ziemniaków. Czasami dodaje się do nich substancje zapachowe. Swoje liczne odmiany posiadają również wódki smakowe (m.in. pieprzówka, z liśćmi jabłoni i gruszy, cytrynówka, czy też wódka myśliwska z dużą ilością rozmaitych dodatków).

Warto spróbować takich gatunków, jak:

  • Stolicznaja – wódka lekko osłodzona cukrem
  • Moskowskaja – wódka z dodatkiem sody
  • Fłagman, Gżelka, Russkij Standard.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Jedno przemyślenie nt. „Kuchnia rosyjska w Moskwie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.