Bliny z selera

Składniki:

  • 2 duże selery,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 jajka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól i pieprz.

Selery trzeba obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Dodać mąkę, jajka, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Formować placuszki i smażyć na tłuszczu. Podawać polane stopionym masłem lub śmietaną.

Ryba po rosyjsku

Składniki:

  • 1/2 kg filetów ryby,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 mała główka białej kapusty (ok 1 kg),
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2 łyżki zielonych oliwek,
  • 2 kiszone ogórki,
  • 2 pomidory,
  • ser żółty oraz bułka tarta do posypania,
  • pieprz,
  • masło.

Filety ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem, wstawić do lodówki.

W międzyczasie kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i udusić z 2 łyżkami masła, miodem i 1/2 szkl. wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle. Gdy kapusta będzie już miękka i odparuje woda, lekko ją wystudzić i dodać kapary, pokrojone w paseczki oliwki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w kostkę pomidory i usmażoną cebulę.

Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, włożyć połowę uduszonej i wymieszanej z dodatkami kapusty. Na niej kłaść filety z ryby i przykryć drugą częścią kapusty. Następnie całość posypać tartą bułką i żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypać potrawę zieloną pietruszką dla dekoracji.

Barszcz rosyjski

Składniki:

  • wywar z kości 2 litry
  • fasola perłowa 10 dag
  • grzyby suszone 1 dag
  • śmietana 150 ml
  • mąka 3 dag
  • zakwas buraczany 1 opakowanie
  • sól 1 szczypta
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • cukier 1 szczypta

Przygotowanie danie zaczyna się od oczyszczenia fasoli, zlania zimną wodą, zagotowania i odstawienia na 2 godziny. Barszcz należy ugotować w tej samej wodzie, w której gotowano fasolę. Wywar połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, zakwasem, pokrojonymi w paseczki grzybami i warzywami oraz fasoli. Gotować go krótko doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Jaja po moskiewsku

Składniki:

  • szczypior 1 pęczek
  • ser twarogowy 10 dag
  • sałata zielona 1 szt.
  • pieprz czarny 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • oliwa 3 łyżki
  • kapusta kwaszona 10 dag
  • filet śledziowy 1 szt.
  • ziemniaki ugotowane 4 szt.
  • ogórki kwaszone 2 szt.
  • jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Jajka przekroić na pół, po czym obrać ogórki, pokroić je w kostkę razem z ziemniakami i natką. Dodać do skrojonej kapusty, szczypiorku i oliwy. Doprawić według uznania do smaku.

Danie ułożyć na półmisku, wyłożonymi liśćmi sałaty, przykryć jajkami, posypać przetartym przez sito twarożkiem.

Rosyjska sałatka

Składniki:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 kg ugotowanej fasolki
  • 4-6 ugotowanych marchewek
  • 10 dag ugotowanej drobnej białej fasoli
  • szklanka ugotowanego zielonego groszku
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz
  • 2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
  • 1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
  • 3-4 łyżki posiekanej zieleniny
  • 2-3 jaja na twardo
  • 3/4 szklanki majonezu

Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, w paski pokroić fasolkę, zaś marchewkę w talarki. Białka oddzielić od żółtek i również pokroić. Jarzyny wsypać do miski, wlać ocet, oliwę, posypać solą i pieprzem według uznania. Powoli wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Jarzyny marynowane wymieszać z grzankami, ogórkiem, zieleniną i majonezem. Sałatkę przełożyć majonezem i przybrać żółtkami uprzednio przetartymi przez sitko. Udekorować plasterkami marchewki i listkami pietruszki.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.