Bliny z selera
Składniki:
- 2 duże selery,
- 4 łyżki mąki,
- 4 jajka,
- 2 cebule,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- tłuszcz do smażenia,
- sól i pieprz.
Selery trzeba obrać i zetrzeć na tarce o średnich otworach. Dodać mąkę, jajka, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Formować placuszki i smażyć na tłuszczu. Podawać polane stopionym masłem lub śmietaną.
Ryba po rosyjsku
Składniki:
- 1/2 kg filetów ryby,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 mała główka białej kapusty (ok 1 kg),
- 2 duże cebule,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- 2 kiszone ogórki,
- 2 pomidory,
- ser żółty oraz bułka tarta do posypania,
- pieprz,
- masło.
Filety ryby skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem, wstawić do lodówki.
W międzyczasie kapustę poszatkować, wrzucić do garnka i udusić z 2 łyżkami masła, miodem i 1/2 szkl. wody. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle. Gdy kapusta będzie już miękka i odparuje woda, lekko ją wystudzić i dodać kapary, pokrojone w paseczki oliwki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz pokrojone w kostkę pomidory i usmażoną cebulę.
Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, włożyć połowę uduszonej i wymieszanej z dodatkami kapusty. Na niej kłaść filety z ryby i przykryć drugą częścią kapusty. Następnie całość posypać tartą bułką i żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Przed podaniem posypać potrawę zieloną pietruszką dla dekoracji.
Barszcz rosyjski
Składniki:
- wywar z kości 2 litry
- fasola perłowa 10 dag
- grzyby suszone 1 dag
- śmietana 150 ml
- mąka 3 dag
- zakwas buraczany 1 opakowanie
- sól 1 szczypta
- pieprz czarny 1 szczypta
- cukier 1 szczypta
Przygotowanie danie zaczyna się od oczyszczenia fasoli, zlania zimną wodą, zagotowania i odstawienia na 2 godziny. Barszcz należy ugotować w tej samej wodzie, w której gotowano fasolę. Wywar połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką, zakwasem, pokrojonymi w paseczki grzybami i warzywami oraz fasoli. Gotować go krótko doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Jaja po moskiewsku
Składniki:
- szczypior 1 pęczek
- ser twarogowy 10 dag
- sałata zielona 1 szt.
- pieprz czarny 1 szczypta
- sól 1 szczypta
- oliwa 3 łyżki
- kapusta kwaszona 10 dag
- filet śledziowy 1 szt.
- ziemniaki ugotowane 4 szt.
- ogórki kwaszone 2 szt.
- jajko ugotowane na twardo 4 szt.
Jajka przekroić na pół, po czym obrać ogórki, pokroić je w kostkę razem z ziemniakami i natką. Dodać do skrojonej kapusty, szczypiorku i oliwy. Doprawić według uznania do smaku.
Danie ułożyć na półmisku, wyłożonymi liśćmi sałaty, przykryć jajkami, posypać przetartym przez sito twarożkiem.
Rosyjska sałatka
Składniki:
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/4 kg ugotowanej fasolki
- 4-6 ugotowanych marchewek
- 10 dag ugotowanej drobnej białej fasoli
- szklanka ugotowanego zielonego groszku
- 2 łyżki octu
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz
- 2-4 łyżki posiekanych kwaszonych ogórków
- 1-2 łyżki posiekanych grzybków w occie
- 3-4 łyżki posiekanej zieleniny
- 2-3 jaja na twardo
- 3/4 szklanki majonezu
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, w paski pokroić fasolkę, zaś marchewkę w talarki. Białka oddzielić od żółtek i również pokroić. Jarzyny wsypać do miski, wlać ocet, oliwę, posypać solą i pieprzem według uznania. Powoli wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Jarzyny marynowane wymieszać z grzankami, ogórkiem, zieleniną i majonezem. Sałatkę przełożyć majonezem i przybrać żółtkami uprzednio przetartymi przez sitko. Udekorować plasterkami marchewki i listkami pietruszki.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane