Przepisy

Marchew na ostro

Składniki:

  • 1/2 kg marchwi,
  • 1/2 szkl. oleju sojowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 5-7 ząbków czosnku,
  • przyprawy (sól, cukier, pieprz, papryka, kolendra lub gotowa mieszanka specjalnych przypraw do koreańskiej marchewki)

Do startej na grubej tarce marchewki należy dodać 3 łyżeczki oleju i 2 łyżki octu. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Ponownie odstawić na bok, ale tym razem na dobę, by potrawa się przegryzła.

Kotlety ziemniaczane (Moskale)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka śmietany lub masła,
  • 1-2 jajka,
  • cebula,
  • mleko,
  • sól, pieprz

Ziemniaki ugotować lub użyć tych z poprzedniego dnia. Ubić je ze śmietaną, dodać mąkę i jajko oraz lekko podsmażoną wcześniej cebulę (1-2 główki). Całość doprawić, po czym wyrobić na jednolitą, gładką masę, która powinna być gęsta. Jeśli jest za bardzo gęsta, to podlewamy ją odrobiną mleka. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron, aż się mocno zarumienią. Podajemy na kilka sposobów: samodzielnie, ze śmietaną, a najlepiej z sosem grzybowym lub pieczarkowym.

Nyateneri

Składniki:

  • 8-10 ugotowanych ziemniaków
  • pół szklanki posiekanych pestek dyni
  • 3 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 jajko
  • 20 dag resztek wędlin, pieczonego mięsa lub drobiu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Ziemniaki i mięso zemleć, zaś pestki dyni uprażyć na suchej patelni, wymieszać z masłem i dodać do masy ziemniaczano-mięsnej. Do tego wbić jajko, dodać śmietanę i mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić, po czym ulepić małe kulki i upiec w piekarniku na natłuszczonej olejem blasze. Piec w temperaturze 200 stopni. Podawać polane masłem w towarzystwie surówek.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.