Przepisy
Marchew na ostro
Składniki:
- 1/2 kg marchwi,
- 1/2 szkl. oleju sojowego,
- 2 łyżki octu,
- 5-7 ząbków czosnku,
- przyprawy (sól, cukier, pieprz, papryka, kolendra lub gotowa mieszanka specjalnych przypraw do koreańskiej marchewki)
Do startej na grubej tarce marchewki należy dodać 3 łyżeczki oleju i 2 łyżki octu. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przyprawić, zalać wrzącym olejem i dodać rozdrobniony czosnek. Ponownie odstawić na bok, ale tym razem na dobę, by potrawa się przegryzła.
Kotlety ziemniaczane (Moskale)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- łyżka śmietany lub masła,
- 1-2 jajka,
- cebula,
- mleko,
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotować lub użyć tych z poprzedniego dnia. Ubić je ze śmietaną, dodać mąkę i jajko oraz lekko podsmażoną wcześniej cebulę (1-2 główki). Całość doprawić, po czym wyrobić na jednolitą, gładką masę, która powinna być gęsta. Jeśli jest za bardzo gęsta, to podlewamy ją odrobiną mleka. Formujemy kotlety i smażymy z obu stron, aż się mocno zarumienią. Podajemy na kilka sposobów: samodzielnie, ze śmietaną, a najlepiej z sosem grzybowym lub pieczarkowym.
Nyateneri
Składniki:
- 8-10 ugotowanych ziemniaków
- pół szklanki posiekanych pestek dyni
- 3 łyżki mąki
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 jajko
- 20 dag resztek wędlin, pieczonego mięsa lub drobiu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Ziemniaki i mięso zemleć, zaś pestki dyni uprażyć na suchej patelni, wymieszać z masłem i dodać do masy ziemniaczano-mięsnej. Do tego wbić jajko, dodać śmietanę i mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić, po czym ulepić małe kulki i upiec w piekarniku na natłuszczonej olejem blasze. Piec w temperaturze 200 stopni. Podawać polane masłem w towarzystwie surówek.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane