Maczanka po krakowsku

Składniki:

  • 0,25 l czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kg karkówki lub schabu
  • łyżka smalcu
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pieprz
  • sól
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka kminku

Mięso nacieramy czosnkiem i po chwili lekko obsmażamy. Następnie przekładamy je do brytfanny i dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz pieczarki pokrojone dość grubo. Dodajemy kminek, słodką paprykę w proszku oraz wino. Całość solimy i pieprzymy, po czym wstawiamy do piekarnika na minimum 90 minut.

Po upieczeniu mięso należy pokroić w grube plastry. Później kładzie się je na kajzerkę i polewa sosem. Na koniec można lekko przykryć drugą częścią kajzerki.

Lawasz po krakowsku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • łyżeczka soli
  • 2 posiekane cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 25 dag kiełbasy
  • ½ puszki groszku
  • pomidor
  • 3 łyżki musztardy

Z mąki, wody i soli trzeba wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Później wykłada się je na tortownicę i piecze prze pół godziny. W międzyczasie należy podsmażyć cebulę z pieczarkami, kiełbasą, groszkiem i musztardą. Tak przygotowany farsz należy wyłożyć na upieczone, jeszcze gorące ciasto.

Kurczak po krakowsku z sałatą

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 20 dag kaszy krakowskiej
  • 2 białka
  • 2 jajka
  • 1/4 l wody
  • 5 dag smalcu
  • 7 dag masła
  • sól
  • zielenina
  • Sałata:
  • 1 sałata
  • 1/2 pojemnika śmietany 22-proc.
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z 1/2 cytryny
  • posiekany koperek

Kaszę trzeba wymieszać z białkami, a następnie należy podsmażyć ją na maśle, dodać wodę i ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodaje się posiekaną zieleninę, jajka i masło. Całość wymieszać i przyprawić do smaku. Farszem nadziać posolonego kurczaka, spiąć otwór w tuszce i piec aż się przyrumieni. Odpowiednia temperatura to 180°C.

W międzyczasie można przygotować sałatę. W tym celu trzeba umyć i osuszyć jej listki, które następnie rwie się na kawałki. Śmietanę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym, po czym polewamy tym sałatę. Na koniec mieszamy i posypujemy wszystko koperkiem, podajemy razem z kurczakiem od razu po jego przygotowaniu.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.