Adana Kebab

Składniki:

  • mielona wołowina 30-35 dag
  • baranina mielona młoda 30-35 dag
  • cebula 1 szt.
  • papryka słodka czerwona 1 szt.
  • biber suszona w płatkach z pestkami (ostra papryczka) ½ łyżeczki
  • kumin ½ łyżki
  • kolendra świeża ½ łyżki
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Mięso dobrze wymieszać, dodać masło i drobno posiekaną cebulę. Wyrobić, a następnie dodać kolendrę, kumin, suszony biber, koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować podłużne kebabki (można oblepić je wokół długich patyczków).

Na koniec trzeba natrzeć dłonie oliwą do smażenia, a następnie natrzeć dłońmi kebabki. Ułożyć je na blasze i obsmażyć równomiernie z każdej strony.

Ayran

Składniki:

  • jogurt pełnotłusty 6 łyżek
  • woda 600 ml
  • sól morska do smaku 
  • mięta (niekoniecznie)

Wymieszać wodę z jogurtem. Dodać sól i intensywnie ubijać aż powstanie lekka pianka. Na koniec posiekać miętę i dodać ją do jogurtu. Napój odstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem odcedzić listki mięty.

Pasta z bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka selera naciowego
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Bakłażan umyć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać, posiekać, lekko oprószyć pieprzem i solą. Seler naciowy starannie umyć, oczyścić z włókien, pokroić i połączyć z cebulą. Bakłażan przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ i razem z cebulą oraz selerem zmiksować. Rozmaryn umyć, osuszyć i posiekany wrzucić do pasty. Całość dokładnie wymieszać i podawać schłodzone z ciemnym pieczywem.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.