Adana Kebab
Składniki:
- mielona wołowina 30-35 dag
- baranina mielona młoda 30-35 dag
- cebula 1 szt.
- papryka słodka czerwona 1 szt.
- biber suszona w płatkach z pestkami (ostra papryczka) ½ łyżeczki
- kumin ½ łyżki
- kolendra świeża ½ łyżki
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Mięso dobrze wymieszać, dodać masło i drobno posiekaną cebulę. Wyrobić, a następnie dodać kolendrę, kumin, suszony biber, koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować podłużne kebabki (można oblepić je wokół długich patyczków).
Na koniec trzeba natrzeć dłonie oliwą do smażenia, a następnie natrzeć dłońmi kebabki. Ułożyć je na blasze i obsmażyć równomiernie z każdej strony.
Ayran
Składniki:
- jogurt pełnotłusty 6 łyżek
- woda 600 ml
- sól morska do smaku
- mięta (niekoniecznie)
Wymieszać wodę z jogurtem. Dodać sól i intensywnie ubijać aż powstanie lekka pianka. Na koniec posiekać miętę i dodać ją do jogurtu. Napój odstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem odcedzić listki mięty.
Pasta z bakłażana
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1/2 pęczka selera naciowego
- 4 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
Bakłażan umyć, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Następnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać, posiekać, lekko oprószyć pieprzem i solą. Seler naciowy starannie umyć, oczyścić z włókien, pokroić i połączyć z cebulą. Bakłażan przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ i razem z cebulą oraz selerem zmiksować. Rozmaryn umyć, osuszyć i posiekany wrzucić do pasty. Całość dokładnie wymieszać i podawać schłodzone z ciemnym pieczywem.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane