Bez wątpienia kuchnia turecka jest jedną z ciekawszych i bardziej urozmaiconych na świecie. Tutejsi mieszkańcy zajadają się rozmaitymi rodzajami mięs, owoców i warzyw. Serwowane przez nich ciasta są wyjątkowo słodkie, bardzo często nasączone syropem.

W Istambule bez problemu można znaleźć restaurację, w której zje się to, na co ma się akurat ochotę. Występują tu bowiem lokale z daniami z niemal wszystkich kuchni świata. Nie ma wiec znaczenia czy chce się skosztować tradycyjnych potraw tureckich, czy też dań kuchni amerykańskiej lub polskiej.

Posiłki w tutejszych restauracjach rozpoczynają się od podania przystawek. Przykładowo może to być biały ser z melonem lub faszerowane warzywa. Następnie na śniadanie zjada się tu ser feta, pomidory, ogórki, oliwki, dżem, miód, masło, chleb i herbatę. Można też skosztować smacznej i pożywnej zupy. Te ostatnie są serwowane przez cały dzień, bowiem Turcy jadają je non stop.

Turcy rozsmakowali się w rybach i owocach morza. Potrafią je przyrządzać na wiele sposobów, aczkolwiek najpopularniejsze są ryby z grilla lub duszone w sosie. Niesamowity jest także gulasz okonia morskiego oraz krewetki z papryką i pomidorami.

Jeśli chodzi o kebaby, to podaje się je na wiele sposobów. Mogą być z mięsa, ryb lub warzyw. Wszystko z dodatkiem pieczywa.

Na koniec każdego posiłku należy skosztować owoców. Zwykle są to arbuzy, figi, granaty lub morele. Z kolei słodycze są w Turcji dostępne na każdym kroku; można je jeść o każdej porze. Dużą popularnością cieszy się pieczony pudding ryżowy, który podaje się na zimno. Ciekawie prezentuje się mleczny deser z pokrojoną cieniutko piersią z kurczaka.

W Turcji króluje raki. To narodowy napój alkoholowy, będący bezbarwną wódką anyżową mętniejącą po dodaniu wody. Nabiera wtedy mlecznej barwy. W raki znajduje się 45% alkoholu. Na ogół podawane jest jako drink. Do najbardziej charakterystycznych dań kuchni tureckiej można zaliczyć:

  • mercimek áorbasi – zupa z soczewicy podawana na śniadanie,
  • beyaz peynir – twaróg z owczego mleka,
  • tarama – pasta z ikry dorsza,
  • imam bayildi – bakłażan zapiekany z pomidorami, cebulą i czosnkiem.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.