W kuchni fińskiej królują ryby, dziczyzna, mleko i jego przetwory oraz płatki śniadaniowe, chleb z owsa, jęczmienia i żyta. Nieco rzadziej występuje mięso z renifera, co wiąże się ze sporymi kosztami jego przygotowania. Jeśli się jednak na nie skusimy, to na początek warto skosztować smażonego mięsa z sosem jagodowym. Wyjątkowo smaczna jest również pizza z mięsem z renifera, kiełbaski i steki.

Jeśli chodzi o zupy, to w ostatnim czasie zauważono spore wpływy międzynarodowe. Finowie zakochali się grochowej, mięsnej, kapuśniaku czy zupie rybnej. Szczególnie smaczna jest zupa – krem z łososia. Niestety, dość rzadko stosuje się tu warzywa i owoce. Głównym warzywem są ziemniaki serwowane z sosem rybnym lub mięsnym.

Najpopularniejsze są potrawy rybne. Najczęściej serwuje się dania z sielawy, śledzia, łososia i pstrąga. Finowie opracowali również własną wersję sushi, czyli plasterki łososia lub śledzia podawane na młodych ziemniaczkach.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.