Pikamunkit

Składniki:

  • 5 dl mąki
  • 1/2 dl cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kardamonu
  • 3 dl śmietanki
  • 2 jajka

Dokładnie wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kardamon. Dodać śmietanę i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Pączki wrzucać łyżką na rozgrzany do 180 st. C olej. Podawać posypane cukrem pudrem.

Tippaleivät

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dl mleka
  • 4 dl mąki
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • olej roślinny lub kokosowy

Zmiksować jajka i cukier, po czym dodać pozostałe składniki. Całość mieszać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie przełożyć ciasto do tubki z papieru i wyciskać je na gorący olej. Z kształtu powinno przypominać ptasie gniazdo. Ciastka smażyć do momentu aż zbrązowieją.

Sos fiński

Składniki:

  • oliwa lub olej 5 łyżek
  • sok cytrynowy 2 łyżki
  • kminek 1/2 łyżki
  • cukier
  • sól
  • pieprz czarny

Wszystkie składniki (poza kminkiem) wsypać do miski i razem zmiksować na gładką emulsję. Następnie dodać kminek i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny, po czym znowu wymieszać. Tak przygotowany sos jest gotowy do podania.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.