Pikamunkit
Składniki:
- 5 dl mąki
- 1/2 dl cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kardamonu
- 3 dl śmietanki
- 2 jajka
Dokładnie wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i kardamon. Dodać śmietanę i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. Pączki wrzucać łyżką na rozgrzany do 180 st. C olej. Podawać posypane cukrem pudrem.
Tippaleivät
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 dl mleka
- 4 dl mąki
- 1/2 łyżeczki wanilii
- olej roślinny lub kokosowy
Zmiksować jajka i cukier, po czym dodać pozostałe składniki. Całość mieszać aż do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie przełożyć ciasto do tubki z papieru i wyciskać je na gorący olej. Z kształtu powinno przypominać ptasie gniazdo. Ciastka smażyć do momentu aż zbrązowieją.
Sos fiński
Składniki:
- oliwa lub olej 5 łyżek
- sok cytrynowy 2 łyżki
- kminek 1/2 łyżki
- cukier
- sól
- pieprz czarny
Wszystkie składniki (poza kminkiem) wsypać do miski i razem zmiksować na gładką emulsję. Następnie dodać kminek i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny, po czym znowu wymieszać. Tak przygotowany sos jest gotowy do podania.
Bilety na atrakcje turystyczne
CENY i TERMINY WSZYSTKICH ATRAKCJI
NOCLEGI:
najtańszy pokój 2-osobowy
najbliżej centrum
najlepiej oceniane