W kuchni fińskiej królują ryby, dziczyzna, mleko i jego przetwory oraz płatki śniadaniowe, chleb z owsa, jęczmienia i żyta. Nieco rzadziej występuje mięso z renifera, co wiąże się ze sporymi kosztami jego przygotowania. Jeśli się jednak na nie skusimy, to na początek warto skosztować smażonego mięsa z sosem jagodowym. Wyjątkowo smaczna jest również pizza z mięsem z renifera, kiełbaski i steki.

Jeśli chodzi o zupy, to w ostatnim czasie zauważono spore wpływy międzynarodowe. Finowie zakochali się grochowej, mięsnej, kapuśniaku czy zupie rybnej. Szczególnie smaczna jest zupa – krem z łososia. Niestety, dość rzadko stosuje się tu warzywa i owoce. Głównym warzywem są ziemniaki serwowane z sosem rybnym lub mięsnym.

Najpopularniejsze są potrawy rybne. Najczęściej serwuje się dania z sielawy, śledzia, łososia i pstrąga. Finowie opracowali również własną wersję sushi, czyli plasterki łososia lub śledzia podawane na młodych ziemniaczkach.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.