Kuchnia włoska

W kuchni włoskiej królują warzywa, przyprawy, oliwa z oliwek, sery i makarony. To prawdziwy raj kulinarny dla miłośników spaghetti, pizzy czy risotto. Nie oznacza to jednak, iż jest to kuchnia jednolita.

Zacznijmy od tego, iż Włosi bardzo chętnie sięgają po oliwę z oliwek, warzywa i przyprawy. Do tych ostatnich należy zaliczyć przede wszystkim bazylię, oregano, estragon, tymianek oraz pieprz. Równie często wykorzystuje się pomidory, cebulę, czosnek i oliwki.

W kuchni włoskiej sporo jest potraw mącznych, rybnych oraz bazujących na owocach morza. Można je zastosować praktycznie do każdego dania: antipasto (przystawka), pasta (danie mączne albo zupa); główne danie to ryby, mięso albo drób wzbogacone risotto bądź sałatką. Całość kończy się deserem.

Jak już wspomniano, o kuchni włoskiej można powiedzieć wiele, ale na pewno nie to, że jest jednorodna. Przykładowo na północy dominuje ryż, polenta i masło. Z kolei na południu znacznie częściej używa się makaronów i oliwy. W dodatku w każdym z 29 regionów włoskich można wyróżnić jakieś specjalności. I tak dla Florencji jest to befsztyk, dla Bolonii – sos boloński, a dla Sycylii i Sardynii – desery.

Wina

We Florencji warto skosztować win toskańskich. Najlepsze, ale i najdroższe z nich są: Brunello di Montalcino oraz Vino Montalcino. W okolicy produkuje się również słodkie i mocne wino z suszonych winogron – Vino Santo. Ponadto wyjątkowo modne są tutaj następujące wina: Bolgheri, Brunello di Montalcino, Candia dei Colli, Carmignano, Chianti, Colli Apuani, Colli Etruria Centrale, Colline Lucchesi, Elba, Galestro, Scansano, Montalcino, Montecarlo, Montecucco, Monteregio, Montescudaio, Nipozzano, Nobile di Montepulciano, Parrina, Pitigliano, Pomino, Sant’Antimo, Vernaccia di San Gimignano, Valdichiana, Val di Cornia, Valdinievole, Valle di Arbia oraz Vin Santo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.