Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska odzwierciedla kulinarną różnorodność krajów sąsiadujących z Bułgarią. Potrawy zostały nie tylko zapożyczone, ale i dostosowane do gustów Bułgarów. Tutejsze dania są smaczne, lekkostrawne i zdrowe. W Bułgarii mawia się nawet, że „dobre jedzenie samo się chwali”.

Bułgarzy lubują się w zupach. Jedną z ich najbardziej ulubionych jest zupa z pokrzywy, która z wyglądu przypomina polską szczawiową. Warto zauważyć, że w kuchni bułgarskiej używa się stosunkowo dużo warzyw i owoców. Na zimę robi się kiszonki, do których używa się liści winorośli. Jesienią stosuje się bakłażany, paprykę i arbuzy. Ponadto niezmiernie ważnym produktem są wszelkie przetwory mleczne. Bułgarzy nie wyobrażają sobie gotowania bez gęstego jogurtu. Ważnym składnikiem są również wyjątkowo smaczne, tutejsze sery oraz chleb, który dodaje się do wielu dań.

Mieszkańcy Bułgarii nie przepadają za potrawami mącznymi. Rzadko kiedy stosuje się tu pierogi czy kluski.

Jeśli chodzi o słodkości, to królują tu trzy rodzaje ciast: triguna, kadaif oraz bakława. Te ostatnie ciasto jest przepełnione bakaliami i mocno nasączone syropem. Oprócz tego dużą popularnością cieszy się kozunka, czyli ciasto drożdżowe z rodzynkami i migdałami, posypane cukrem pudrem.

W przypadku napojów ważną rolę odgrywa dżezwe. Jest to kawa, którą gotuje się na małym ogniu z dodatkiem cukru. Ponadto popularne są soki owocowe oraz napój ajran, przygotowywany na bazie jogurtu. Z kolei z napojów alkoholowych Bułgarzy najczęściej sięgają po wina i piwo wytwarzane z prosa, kukurydzy i drożdży.

Bułgarzy spożywają trzy główne posiłki w ciągu dnia. Na śniadanie zjadają jedynie słodką bułkę i popijają ją mlekiem bądź kawą. Z kolei na obiad serwowana jest sałatka, zupa, danie mięsne. Do picia podaje się wino, zaś na deser – słodkie ciasto. W odróżnieniu od Polski najważniejszą i najobfitszą potrawą dnia jest kolacja. Zwykle składa się na nią złożona potrawa mięsna.

Pozostałe artykuły nt. tego miasta znajdziesz rozwijając MENU.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.